Un puşti din Caransebeş, căpitan la Udinese!


Marius Ghidarcia a fost, în mai multe rânduri, căpitanul echipei U10 de la Udinese Calcio, formaţie ce activează în Italia, în Serie A.

El s-a născut în 2009, la Caransebeş, şi a început fotbalul sub îndrumarea antrenorului Milorad Vela, la FCSB Caransebeş, în 2016, atunci când gugulanii evoluau în Liga a II-a. După „trierea” copiilor, Milorad Vela îi recomanda şi îi plasa pe aceştia altor antrenori, care se ocupau în continuare de ei, astfel că Marius Ghidarcia a ajuns pe mâna lui Petru Bona. „Era un puşti talentat şi cuminte, de viitor. Juca mijlocaş, dar putea evolua pe orice alt post, cred că ar fi fost bun şi dacă îl puneam portar”, ne-a spus Petru Bona.

Marius Ghidarcia a trăit şi trăieşte o viaţă de poveste. El s-a născut la Spitalul Municipal din Caransebeş şi, o vreme, a fost dat în îngrijire în sistem maternal. Când a împlinit şapte ani, a fost înfiat de familia Ghidarcia, originară din Roman, judeţul Neamţ, dar stabilită în Italia, la San Giorgio della Richinvelda, o localitate de lângă Udine, micul caransebeşean fiind înscris la Academia echipei Udinese Calcio, unde acesta se bucură de condiţii excelente de pregătire şi unde, anual, susţine un examen extrem de greu pentru a promova într-o grupă superioară de vârstă.

Mie mi-a plăcut mereu fotbalul, fratele meu, Sergiu, chiar jucând la Oţelul Galaţi. În august 2016, am jucat şi eu o lună în Teiuş, acolo l-am văzut prima oară pe Marius şi mi-a plăcut de el. Mi-am dat seama imediat că pentru amândoi fotbalul înseamnă totul. M-am apropiat de el, şi primul cadou pe care i l-am făcut a fost o pereche de mânuşi de portar. Apoi, în decembrie, l-am şi înfiat, şi am plecat împreună în Italia”, ne-a spus Corneliu Ghidarcia.

Tatăl adoptiv i-a promis lui Marius că îi va îndeplini visul de a-şi vedea idolul – pe Cristiano Ronaldo. S-a ţinut de cuvânt, iar Marius a păşit pe Santiago Bernabeu, şi nu la orice meci, ci chiar la un El Clasico, însă, din păcate pentru favoriţii săi, Barcelona s-a impus în acea partidă cu scorul de 3-2. Micuţul fotbalist caransebeşean a mai avut ocazia să-l vadă pe Marele Cristiano chiar sâmbătă, 6 octombrie, când Udinese a jucat cu Juventus, noua echipă a idolului său, după partidă grăbindu-se să ajungă la o arenă vecină cu Stadio Friuli, fiindcă avea el însuşi meci cu echipa de „Pulcini 2009”, cum se numesc în Italia juniorii.

Acum evoluează pe postul de fundaş central pentru o echipă de fotbal în 7, cum se joacă în fotbalul italian de juniori. Fac trei antrenamente pe săptămână şi, până să ajungă aici, a trecut prin două selecţii foarte exigente. E un băiat foarte bun, învaţă foarte bine la şcoală, iar în curtea casei are zece mingi în care să dea. Am lucrat mult la mentalitatea lui, dar i-am spus mereu «Ţine minte, eşti un învingător!»”, ne-a mai spus Corneliu Ghidarcia.

Să mai spunem că primul său antrenor, Milorad Vela, i-a trimis, recent, un fax bunului său prieten cu care a început fotbalul la Minerul Moldova Nouă, Miodrag Belodedici, directorul tehnic al loturilor naţionale de juniori în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, prin care l-a informat pe acesta în legătură cu activitatea lui Marius Ghidarcia, pentru a-l avea în vedere pe puştiul din Caransebeş, în eventualitatea selecţionării lui la una dintre „Naţionalele mici” ale României.

La un moment-dat, l-am întrebat pe Marius când îmi dă Mercedesul pentru că i-am îndrumat primii paşi în fotbal. «Când ajung la Barcelona sau la Real Madrid!», mi-a răspuns el”, a mai adăugat Milorad Vela.

Sorin ROGOZ