Un caransebeșean, la sărbătoarea românilor din Serbia


Vineri, 18 decembrie 2015, Comunitatea Românilor din Serbia a marcat, la Uzdin, 25 de ani de existenţă. La acest eveniment, organizat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, au fost prezenţi ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, reprezentanţii diplomaţiei române din Serbia, reprezentanţii autorităţilor locale, precum şi reprezentanţii românilor din Voivodina şi Timoc.

În cadrul componentei oficiale a vizitei, demnitarul român a avut întrevederi cu Suzana Paunovic, directoarea Cancelariei pentru drepturile omului şi minorităţilor, cu Meho Omerovic, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi minorităţilor, şi cu Jan Husarik, primarul localităţii Kovacica, ne-a informat Daniel Magdu, președintele Comunității Românilor din Serbia.

La aniversare a concertat maestrul Gheorghe Zamfir, care a încântat sala arhiplină a Casei de Cultură din Uzdin.

Seara a continuat cu un cocktail, unde Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin, Ariadnae Filum din Bor şi Partidul Neamului Românesc din Bor au înmânat diplome de excelenţă conducerii Comunității Române din Serbia. La rândul ei, CRS a acordat plachete de merit invitaţilor, printre aceştia numărându-se şi consilierul caransebeşean Stelian Cornea. El a fost recompensat cu această distincţie deoarece, în ultimii ani, a organizat o serie de acţiuni pentru sprijinirea românilor din Banatul Sârbesc, de la ajutorul umanitar pentru sinistraţi, din luna mai 2014, până la împărţirea de cadouri elevilor din şcoala românească de la Uzdin, de cărţi şi pachete cu material didactic elevilor cu rezultate deosebite din învăţământul elementar, precum şi alte acţiuni pe care le-a realizat cu ajutorul Primăriei municipiului sau prin intermediul Rotary Club Caransebeş. Prezent la manifestare, Stelian Cornea s-a declarat onorat de gestul fraţilor noştri de peste graniţă, transmiţând, totodată, cuvântul de salut adresat de primarul Marcel Vela, precum şi asigurările date de edilul municipiului Caransebeş că relaţiile dintre cele două părţi nu doar că vor continua, dar, pe viitor, există premise certe că se vor şi dezvolta.

Bianca METEȘ