„Uitaţi-vă la cerurile Manuelei!”Zilele trecute, Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş a găzduit vernisajul celei de a şasea expoziţii personale a artistei plastice Manuela Ionescu, intitulată generic „Lumea uitată a culorilor”. Lucrările, realizate în acuarelă, sunt rodul ultimilor trei ani de muncă ai artistei care s-a întors recent din Elveţia.
„Manuela Ionescu spune că are şase «personale», dar de fapt sunt opt expoziţii, mai are una vernisată în Ţara Cantoanelor, de unde a revenit de curând, şi una la Reşiţa. Eu m-am bucurat tare mult când autoarea, prefăcându-se că e timidă, fiindcă nu poţi fi aşa când ai atâtea expoziţii, m-a întrebat dacă putem să-i punem şi ei la dispoziţie spaţiul galeriei. I-am răspuns nu doar că putem să facem asta, dar chiar suntem obligaţi să comitem acest gest, pentru că acestui scop i-a fost destinat galeria, iar pictorii şi artiştii caransebeşeni şi din zona apropiată sunt favorizaţi, chiar privilegiaţi, iar dacă găzduim şi artişti din Timişoara, le zicem acestora să stea la rând”, a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.
Prof. Eleonora Bunea, binecunoscut om de cultură caransebeşean, a vorbit despre bucuria de a se afla din nou în acest lăcaş de cultură care este Galeria „Corneliu Baba”, la manifestarea dedicată Manuelei Ionescu, pe care o consideră o fiică a ei, expoziţia venind ca un balsam după câteva săptămâni îngrozitoare, în care cap de afiş al ştirilor au fost evenimentele de la Caracal. „Într-o carte, Andrei Pleşu scria: «Să nu uitaţi frumuseţile vieţii!». Acelaşi lucru îl spune şi Manuela Ionescu aici, referindu-se la frumuseţea culorilor, fiindcă frumuseţea, binele, adevărul trebuie să fie ţelul nostru în viaţă, ca şi marile valori, şi nu trebuie să uităm că fără artă nu putem trăi. În ceea ce priveşte lucrările expuse, unele sunt dedicate satului românesc tradiţional, mai ales celor din jurul Caransebeşului, cum ar fi Turnu Ruieni sau Poiana Buchin, unde sunt prezente aceste câmpuri superbe cu căpiţe de fân, cu căsuţe tipice satelor vechi româneşti. Dar nu numai tema, ci şi tehnica lucrărilor atrag atenţia. Uitaţi-vă la cerurile Manuelei şi la fondul tablourilor! Ea a făcut progrese extraordinare, aceasta fiind cea mai matură expoziţie a ei, în care se văd nişte schimbări extraordinare în ceea ce priveşte tehnica acuarelei, care este cea mai grea dintre toate. Apoi, cea mai mare parte, majoritatea lucrărilor, prezintă flori – una singură, mai multe sau buchete. Urmează anotimpurile, primăvară, vară, toamnă şi iarnă, un mesteacăn şi un mestecăniş, mai sunt lucrări cu Caransebeşul vechi, există şi natură statică”, a spus prof. Eleonora Bunea.
În cadrul manifestării au mai vorbit Stela Butoi, preşedintele Asociaţiei Pictorilor de Pretutindeni, şi istoricul şi scriitorul caransebeşean Constantin Brătescu.
„Locul meu drag este Galeria de Artă «Corneliu Baba» a Casei de Cultură din Caransebeş, unde sunt oameni minunaţi care, în decursul anilor, m-au încurajat şi m-au susţinut. Iubesc acuarela pentru transparenţa culorilor, pentru fluiditatea pe care o exprimă în subiectele pe care mi le aleg. Prin această expoziţie, care are ca subiect lumea uitată a culorilor, am vrut să scot în evidenţă faptul că, într-o lume tot mai cenuşie, tot mai stresată, tot mai agitată, uităm să ne bucurăm de culori, de frumos, de linişte, şi îmi doresc ca ea să fie un popas pe care locuitorii Caransebeşului să-l facă privind lucrările şi bucurându-se de ceea ce văd”, a spus şi Manuela Ionescu.
Expoziţia rămâne deschisă pe tot parcursul lunii august.
Sonia BERGER
Foto: Mihai OANCEA