Traian Topliceanu, omagiat de Ziua Limbii Române


La 31 august, în satul Pârvova a fost dezvelită o placă comemorativă pe faţada casei în care, la începutul secolului XX, mai exact în 1904, s-a născut o personalitate marcantă – profesorul, cercetătorul şi lingvistul Traian Topliceanu.

Voit sau întâmplător, evenimentul datorat teologului Gheorghe Ţunea, militar în cadrul Serviciului de pompieri, s-a mulat pe prima ediţie a sărbătorii Zilei Limbii Române. Despre personalitatea celui comemorat au vorbit Gheorghe Jurma, directorul Editurii „TIM”, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu şi reputatul muzicolog Dumitru Jompan, de la Marga, „duhovnicul” într-ale scrisului al lui Gheorghe Ţunea, autorul volumelor „Pârvova – contribuţii monografice” şi „Craina – lăcaşuri de cult”.

Un volum despre Traian Topliceanu, profesor de limba română la Caransebeş şi Bucureşti, şi cercetător în cadrul Filialei Academiei Române din Cluj, este în curs de elaborare. Autorul, Gheorghe Ţunea, ne-a asigurat de apariţia acestuia la finele acestui an.

Gheorghe Ţunea a considerat ca, la împlinirea a 55 de ani de la trecerea în nefiinţă a profesorului Traian Topliceanu, foştii elevi, consătenii
săi, intelectualii, să-şi amintească de contribuţia adusă de acesta la îmbogăţirea patrimoniul cultural şi ştiinţific judeţean şi naţional.

Sonia BERGER