Timp de o săptămână, Caransebeşul este centrul cultural-spiritual al României


În perioada 22-29 aprilie, Episcopia Caransebeșului se poate mândri cu faptul că este centrul cultural-spiritual al țării. Sub genericul „Zilele Credinței și Culturii în Caraș-Severin”, aici au loc mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice. Cea de-a VI-a ediție a manifestării este prilejuită de sărbătorirea festivă a hramului noii Catedrale „Învierea Domnului” din Caransebeş, de proclamarea, de către Patriarhia Română, a anului 2012 ca „Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”, la care se adaugă tema istorică „Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna şi Banatul”. Aceasta din urmă a fost aleasă având în vedere recenta canonizare a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi pentru a evidenţia contribuţia Sfântului Mitropolit la promovarea vieţii bisericeşti din Banat. Cu acest prilej, credincioșii au putut participa la pelerinajul cu moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara la Catedrala Episcopală din Caransebeș, loc unde au ajuns și o parte din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Sfintele Moaște au ajuns deja la credincioșii municipiului de pe Timișși Sebeș, sâmbătă, 21 aprilie, unde au fost așezate spre cinstire. Duminică, 22 aprilie, a fost organizată o procesiune cu Sfintele Moaşte, de la noua Catedrală Episcopală, la Catedrala Istorică „Sfâtul Mare Mucenic Gheorghe”, unde au fost depuse spre cinstire, cu prilejul hramului Catedralei. Luni, 23 aprilie, moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş s-au întors la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

De asemenea, în cadrul acestor manifestări, duminică, 22 aprilie, când s-a celebrat Duminica Tomii, şi luni, 23 aprilie, cu începere de la ora 9.30, au avut loc slujiri solemne, atât la Catedrala „Învierea Domnului”, cât şi la Catedrala Istorică. Marţi, 24 aprilie, în Sala de festivităţi a Centrului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a avut loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Taină şi comuniune“, ediţia a VI-a. Simpozionul a fost însoţit de o expoziţie foto-documentară despre activitatea Episcopiei Caransebeşului, de la înfiinţare (1865) şi până în timpul Episcopului Nicolae Popea (1908). „Zilele credinţei şi culturii în Caransebeş” continuă cu Ediţia a III-a a Festivalului Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea“, joi, 26 aprilie, de la ora 17, la Catedrala Învierea Domnului, manifestare dedicată în special corurilor parohiale.

Sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 10, se va desfăşura la Caransebeş, în Sala de festivităţi a Centrului Eparhial, Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”. Vor participa la acest festival 25 de personalităţi ale vieţii literare bănăţene.

În ziua de 28 aprilie, începând cu ora 17, Sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului va găzdui Festivalul Internaţional „Timotei Popovici“, ediţia a XXX-a, un festival ce se adresează corurilor de copii şi tineret, o manifestare cu tradiţie, care anul acesta va avea o desfăşurare mai amplă, fiind o ediţie jubiliară.

Duminică, 29 aprilie, în Sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului, la ora 18, va va fi prezentată piesa de teatru „Mironosiţele”, pusă în scenă de elevii Seminarului Teologic din Caransebeş.

Carmen SENCO