Ţi-am dat un inel…


Un bărbat în vârstă de 43 ani, din Sibiu, a ajuns la sediul Poliţiei Municipiului Caransebeş, prins fiind în flagrant de oamenii legii pe când încerca să păcălească o tânără să cumpere un inel.

Modul în care acesta a acţionat este unul foarte inventiv, totul petrecându-se pe strada Mihail Halici din Caransebeş, în după-amiaza zilei de 11 septembrie. Mai exact, când a văzut că se apropie tânăra în vârstă de 20 ani, bărbatul a aruncat un inel în faţa ei, iar apoi a părut surprins de existenţa bijuteriei şi, deşi a pretins că l-au găsit împreună, el a spus că nu are nevoie de el, iar contra unei sume de bani poate să îl păstreze ea. Pentru a primi o sumă mai mare, a asigurat-o că inelul este din aur. Bărbatul nu a primit niciun ban, fiindcă oamenii legii l-au condus la sediul Poliţiei pentru cercetări, fiind întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de înşelăciune.

Acesta este unul dintre modurile de operare folosite de infractori pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune. O altă „păcăleală”, tot cu bijuterii, mai este practicată în special de femei, şi anume ghicitul cu astfel de obiecte valoroase. După ce îşi alege victima, atent analizată să aibă bijuterii, o abordează chiar pe stradă şi, sub diferite pretexte, că ştie să ghicească în batistă, îi cere victimei diverse bijuterii, întrucât acesta reprezintă elementul esenţial. Infractorul nu face decât să înlocuiască bijuteriile cu bucăţi de metale sau pietre pe care le înapoiază victimei, iar el se face nevăzut cu inelele, brăţările sau lănţişoarele veritabile.

Având în vedere că suntem în preajma instalării toamnei, cetăţenii trebuie să fie atenţi de unde îşi achiziţionează jgheaburile de scurgere a apei, fiindcă pot fi întâlniţi aşa-zişii „meseriaşi”, care oferă material de bună calitate, dar şi manoperă, la preţuri foarte mici. Aceste oferte nu fac decât să fie pretextul pentru a intra în locuinţă şi, profitând de neatenţia propietarului, aceştia îi sustrag bani sau bunuri.

Carmen SENCO