Ţară, ţară, vrem ostaşi!


Centrul Militar Judeţean şi Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Caraş-Severin au organizat vineri, 26 martie, la Caransebeş, la Cercul Militar, cea de-a doua ediţie a Bursei Locurilor Educaţionale din Ministerul Apărării Naţionale. Cu acest prilej, potenţialii candidaţi au luat la cunoştinţă de oferta unităţilor militare de învăţământ din ţară. Acţiunea s-a adresat în principal tinerilor din anii terminali ai gimnaziului şi ai învăţământului mediu, şi a implicat participarea reprezentanţilor mai multor instituţii militare de învăţământ, care le-au explicat tinerilor avantajele de viitor în ceea ce priveşte cariera militară.

Au fost prezenţi, astfel, la Caransebeş, reprezentanţi ai Academiei Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” Sibiu, ai Academiei Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă” Braşov, Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân” Constanţa, precum şi ai Academiei Tehnice Militare din Bucureşti. De asemenea, şi-au mai prezentat oferta educaţională tinerilor caransebeşeni Colegiul Militar din Alba Iulia şi Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri de la Piteşti.

În ultimii ani, s-a observat că interesul tinerilor cărăşeni faţă de cariera militară a înregistrat o tendinţă ascendentă, numărul celor interesaţi de ea dublându-se, aproape, în decursul ultimului an. La Caransebeş, acţiunea a înregistrat un real succes în rândul elevilor, unii dintre aceştia fiind foarte hotărâţi să urmeze cursurile instituţiilor de învăţământ din domeniul militar. Mai trebuie menţionat faptul că doritorii care se decid sa urmeze cursurile unei astfel de unităţi de învăţământ şi o carieră în domeniu beneficiază de unele facilităţi, printre care educaţia gratuită, calificare profesională, siguranţa locului de muncă, salarizare atractivă, compensaţie lunară pentru chirie în cazul în care locul de muncă este într-o altă localitate decât cea de domiciliu, echipament şi hrană gratuite, dar şi acces la tehnicile de recuperare, sportive şi recreative, ale Ministerului Apărării Naţionale.

Pentru toate acestea, există şi câteva condiţii minime care trebuie îndeplinite de candidaţi pentru a îmbrăţişa meseria de militar profesionist, şi anume cetăţenia şi domiciliul stabil în România, examen medical fizic şi psihic, cazier penal imbatabil şi neapartenenţa la formaţiuni politice.

Pentru alte informaţii suplimentare, candidaţii se pot adresa Cercului Militar Caransebeş sau Biroului de Informare şi Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Caraş-Severin, situat în municipiul Reşiţa, pe Strada Sportului, nr. 4.

Liviu DINU