Spitalul din Caransebeş, acreditat prin… simulare



Procesul de acreditare a spitalelor din România va începe printr-o simulare în patru unităţi-pilot din ţară, conform unui proiect de Ordin privind procedurile, standardele şi metodologia de acreditare, publicat, pentru dezbatere, pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Una dintre aceste unităţi este Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, alături de Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ,,Prof. Dr. N. Paulescu”, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” şi Spitalul comunal Călineşti, din judetul Argeş.

Conform proiectului de Ordin, procesul de acreditare va începe prin înscrierea unităţii la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (C.N.A.S.). Spitalul va trimite apoi o fişă de autoevaluare la comisie, urmând ca apoi, pentru fiecare unitate, să fie numită o comisie de evaluare. Comisia de evaluatori va vizita unitatea, solicitând apoi, dacă este cazul, clarificări cu privire la neconcordanţele cu diferitele standarde şi criterii, Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor. Evaluatorii vor întocmi un raport de evaluare, la care spitalul va putea trimite obiecţii, urmând ca documentul să fie trimis Unităţii de analiză şi acreditare din cadrul C.N.A.S. şi spitalului, pentru luare la cunoştinţă. Pe baza raportului de evaluare, unitatea de analiză şi acreditare elaborează raportul de acreditare, iar conducerea Comisiei naţionale va aproba hotărârea de acreditare.

Metodele utilizate pentru acreditarea spitalelor vor fi evaluarea internă, evaluarea externă şi metoda traseului pacientului. Vor fi, de asemenea, folosite seturi specifice de standarde de evaluare pe grade de complexitate. Spitalul care va intra în procedura de acreditare va trebui să asigure condiţii minime pentru membrii comisiei de evaluare, respectiv o sală de lucru pusă la dispoziţie în exclusivitate pe toată durata vizitei, dotarea minimală a acesteia şi condiţii pentru întâlniri cu diferitele grupuri de personal ale instituţiei.

Proiectul elaborat C.N.A.S. va fi în dezbatere publică până în 30 mai. C.N.A.S. înfiinţată în ianuarie 2009, nu a reuşit să evalueze niciun spital până în prezent, deoarece instituţia nu a putut funcţiona.

Carmen SENCO