Sfârşitul umiliţei


Acum opt ani, când ne aflam tot în campanie electorală şi când situaţia nu era la fel de clară, într-un mod cel puţin spectaculos Traian Băsescu a reuşit să câştige promiţându-ne că o să trăim bine. Nu a explicat niciodată ce înţelege el prin acest bine, dar a reuşit să creeze impresia că ştie exact la ce se referă şi că ceea ce fusese până atunci era rău. Mulţi l-au crezut şi l-au urmat. Necondiţionat. Au avut nevoie de mai mult de şase ani ca să îşi dea seama de marea păcăleală la care fuseseră supuşi.

Încă din primul an al primului său mandat a început să facă toate nenorocirile de care îi acuza pe alţii şi pe care, de fapt, nu a putut să le dovedească niciodată. A început, de atunci, marea campanie de umilire a fiecărui român din această ţară. A crezut că dacă îi poate păcăli o dată, la alegerile din 2004, va putea să îi păcălească tot timpul şi a forţat apăsând din ce în ce mai tare. La început acest lucru nu a fost simţit, pentru că Europa şi România se aflau într-o perioadă de creştere economică şi, aparent, lucrurile erau în regulă. Odată cu criza economică, însă, s-a putut vedea că nu are nicio limită în momentul în care îşi propune să ne umilească. A tăiat pensii, a tăiat salarii, a redus orice fel de ajutor social şi, mai ales, pentru a avea un control total asupra noastră, a pus în cele mai importante funcţii nişte incompetenţi. Simplul fapt că persoane ca Boc, Udrea, Anastase se aflau în asemenea funcţii era o umilinţă fără margini pentru poporul român. Şi pentru că aceştia nu au înţeles niciodată pentru ce există asemenea funcţii în statul român, nu s-au sfiit să ne sfideze cu cheltuielile exorbitante, cu poşete scumpe şi cu pantofi cu toc. Era o perioadă grea doar pentru noi, pentru ei era din ce în ce mai bine.

Nu s-a sfiit să umilească poporul român nici în străinătate. Pentru a rămâne la putere a fost în stare de orice minciună, care a pus România în cele mai penibile situaţii.

Acum, în toamna lui 2012, uitându-ne înapoi, ne dăm seama că, de fapt, el nu îşi dorea decât să fie el la butoane, pentru a face tot ce îşi imagina că se poate face, odată aflat la putere. Nu l-a oprit nimic până acum şi nici nu a învăţat nimic din ceea ce s-a întâmplat. În continuare ne propune candidaţi de tipul Elena Udrea, în continuare crede că mai merge aşa.

Dar, toate acestea vor înceta cu siguranţă începând cu 9 decembrie. Atunci putem să facem ceva ce este doar în puterea noastră. Să mergem la vot. Pentru că Traian Băsescu şi oamenii lui trebuie să se întoarcă la popor. Iar noi îi aşteptăm.