Scriitorii au „local” nou la „George Suru”


În prezenţa membrilor Consiliului Local Caransebeş, marţi, 24 martie, a avut loc inaugurarea sălilor de cenaclu literar amenajate sub scena din sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din municipiu. Directorul instituţiei, Ioan Cojocariu, şi-a onorat astfel promisiunea făcută în urmă cu doi ani, atunci când, din întâmplare, cu ocazia efectuării unor lucrări de reabilitare a clădirii, a fost descoperită pivniţa celebrului local „Pomul Verde”. Panglica inaugurală a noului lăcaş cultural a fost tăiată de primarul Marcel Vela şi de amfitrionul manifestării, Ioan Cojocariu.

Am considerat descoperirea pivniţei un semn divin şi am zis atunci că scriitorii meritau demult un local al lor. Este vorba despre două încăperi alăturate, care comunică între ele, dar au căi de acces separate, şi de un stand de cărţi ale poeţilor şi prozatorilor din Caransebeş şi din împrejurimi, sau ale celor care au făcut donaţii de carte către cenaclurile Casei de cultură. În acest spaţiu îşi vor găsi găzduire lucrările Cenaclului literar «Sorin Titel» şi ale Cenaclului de epigramă «Apostrof», care funcţionează pe lângă instituţia noastră. Tot aici vor putea activa Cercurile de literatură ale elevilor de la şcolile din municipiu, în măsura în care vor vrea să vină în acest spaţiu intim, care permite discuţiile într-un cadru liniştit. Din acest moment, el este deschis şi accesibil la orice oră celor ce ostenesc lângă condei, pentru că vizitarea lui nu deranjează pe nimeni, pentru că intrarea se face pe lângă culisele scenei din sala de spectacole. Suntem probabil singurul aşezământ, singura Casă de cultură din ţară care, sub scenă, adăposteşte un asemenea rai al artiştilor. Spun asta fiindcă, în măsura în care vor veni formaţii artistice, trupe din alte localităţi, probabil îşi vor găsi aici locul unde să petreacă câteva momente de linişte, de relaxare sau de odihnă, la un ceai, la o cafea, la un suc, sălile constituindu-se, astfel, ca o carte de vizită a Caransebeşului ospitalier”, a spus Ioan Cojocariu.

O parte a mobilierului sălilor aparţine Casei de cultură, iar mesele, construite din lemn masiv, au fost donate de Clubul „Rotary” Caransebeş, în urma unei acţiuni desfăşurate în colaborare cu instituţia de cultură. În jurul mesei de cenaclu pot lua loc peste 20 de scriitori, ne-a mai informat Ioan Cojocariu.

Bianca METEŞ