,,Schimbarea la Faţă”, la Mănăstirea Almăj-Putna


De sărbătoarea „Schimbarea la Faţă”, mulţimi de credincioşi din întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeşului şi un număr mare de săteni şi-au îndreptat paşii spre Sfânta Mănăstire Almăj-Putna, într-un spaţiu generos, înconjurat de minunata privelişte şi atmosferă duhovnicească, ca oază de spiritualitate şi cultură, rază de lumină pentru numeroşii pelerini. Mănăstirea Almăj-Putna, vatră monahală, o fereastră către cer şi chemare spre veşnicie, construită la iniţiativa credinciosului Luca Zăvoianu, este păstorită cu smerenie şi iubire duhovnicească de către părintele-protosinghel Andrei – stareţ, şi părintele protosinghel Sava – duhovnic.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de preasfinţitul Lucian Mic, Episcop al Caransebeşului, în foişorul de vară al mănăstirii, şi de un sobor format din 20 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Katharsis şi corurile bisericilor din Bozovici şi Lăpuşnicu Mare. În cuvântul de mare folos duhovnicesc rostit în final de P.S. Lucian, credincioşii au găsit căutata lumină a Evangheliei lui Hristos, au aflat că nu sunt singuri, şi că sunt priviţi, nu numai ca birnici, ci şi ca oameni – fii ai lui Dumnezeu.

La sfârşitul zilei, marea mulţime de credincioşi, cum nu a fost niciodată până acum, a plecat spre casă mulţumită, mai curată sufleteşte şi cu multă dragoste duhovnicească.

Prof. Pavel PANDURU