Parteneriat bănăţean pentru urbanizareDin interes pentru o urbanizare sănătoasă și corectă a județului Caraș-Severin, zilele trecute, președintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, și președintele Filialei Timiș-Caraș a Ordinului Arhitecților din România, Drăgan Dragomir, au semnat un Acord de parteneriat. La întâlnire au participat arhitectul-șef al județului, Luminița Munteanu, și administratorul public al județului, Tinu Vidaicu.
Semnat la Reșița, acordul prevede participarea, cu rol consultativ, a arhitecților membri ai Ordinului în comisiile tehnice ale Consiliului Județean Caraș-Severin, asigurarea de asistență și consultanță, organizarea de workshop-uri în vederea alcătuirii temelor de proiectare, dar și popularizarea aspectelor ce țin de dezvoltarea urbanistică a Caraș-Severinului, respectiv a promovării în rândul membrilor filialei a oportunităților ce țin de proiectele din județ.
Un „Ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural – județul Caraș-Severin”, editat de Ordinul Arhitecților din România, a mai fost prezentat în cadrul întâlnirii menționate, rostul acestuia fiind acela de a furniza un instrument de lucru locuitorilor din mediul rural, autorităților locale, investitorilor, proiectanților și o bază consultanților implicați în procesul de elaborare a unor regulamente de construire în mediul rural. De asemenea, este în lucru un Regulament de estetică general, ca instrument de bună practică, cu scopul de a crea un cadru de proiectare unitar și coerent prin utilizarea unor prevederi de construire simplificate, am fost informaţi de Serviciul comunicare al Consiliului Judeţean.
„Vrem să încurajăm valoarea locală, să stopăm construirea haotică, iar acordul semnat reprezintă primul pas. În etapa următoare vom avea întâlniri cu primarii, pentru că ne dorim adoptarea unui regulament de construire unitar. Filiala Timiș-Caraș a OAR va asigura consultanța, vor fi organizate cursuri de instruire destinate personalului cu atribuții de urbanism din administrația publică locală, dar și concursuri de soluții”, a declarat, cu această ocazie, președintele Romeo Dunca.
Filiala Timiș-Caraș a Ordinului Arhitecților din România este o organizație profesională, neguvernamentală, din care fac parte, obligatoriu, toți arhitecții și conductorii arhitecți cu drept de semnătură și, la cerere, arhitecții și conductorii arhitecți fără drept de semnătură sau arhitecții stagiari din județele Timiș și Caraș-Severin, se mai arată în comunicatul de presă. (B. Meteş)