Sărbătoare mare în Parohia PetroşniţaÎn duminica a şaptea după Paști, în 13 iunie, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Petroșnița, Protopopiatul Caransebeș, sat în care, în ultimii ani, părintele paroh şi credincioșii au lucrat atât la interiorul, cât și la exteriorul bisericii.
Dimineaţă, PS Lucian a săvârșit slujba de sfințire a lăcaşului, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat și Sfânta Liturghie. Au fost prezenți la această sărbătoare mulți copii și tineri, numeroși credincioși din această localitate, dar și autorități locale, în frunte cu primarul comunei Bucoşniţa, Vichente Suru, şi viceprimarul Ioan Buzan. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar corul parohial a susținut, la momentul împărtășirii, un buchet de pricesne.
Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohie și pentru că s-a îngrijit de renovarea bisericii, părintele paroh Ioan Sârbu a primit din partea Episcopului Caransebeşului Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”, distincţie acordată și ctitorilor și binefăcătorilor acestui lăcaş de cult.
Toți cei prezenți la biserică au avut posibilitatea să intre și să se închine în Sfântul Altar.
Biserica din Parohia Petroșnița are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a fost ridicată între anii 1834 și 1836. Lucrările de construcție au început în 21 mai 1834, cu binecuvântarea Episcopului Maxim Manuilovici (Mănuilă), fiind construită din piatră și cărămidă, în stil baroc. Prima pictură a fost realizată de Trifon Achimescu, în 1835. Biserica a mai fost pictată în 1988, de pictorul Ioan Someșan, iar în anul 1990 a avut loc pictarea iconostasului bisericii, adus de la Mănăstirea Plumbuita-București.
Târnosirea bisericii a fost făcută de către Mitropolitul Vasile Lăzărescu, în 15 iulie 1951. (Foto: Episcopia Caransebeşului)
Ştefan ISAC