Saly Bran – mereu în inimile celor care l-au cunoscut


În data de 13 martie s-a împlinit un an de la trecerea la viaţa veşnică a unui cunoscut caransebeşean: Saly Bran. Câteva clipe de neatenţie, viteza în trafic, carosabilul umed şi o ploaie torenţială au făcut ca două vieţi să fie secerate nedrept de timpuriu. Vineri, 13 martie 2009, în jurul orei 10, în afara localităţii Şimand din judeţul Arad, B. Ioan din Oradea, în timp ce conducea o autoutilitară încărcată cu legume din direcţia Oradea spre Arad, datorită neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a derapat, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu un autoturism VW Transporter, condus regulamentar de Daniel Albai. Rezultatul a fost dezastruos: o persoană decedată în drum spre spital, trei victime în comă şi altele cinci internate cu multiple fracturi şi traumatisme, toţi pasageri ai microbuzului. Doi dintre răniţi au murit după câteva zile. Aceştia erau dansatori ai Ansamblului „Doina Banatului” şi echipa de lucru a Studioului „Personal 101 Audio-Video”, şi se îndreptau spre Oradea, pentru filmări.

Imediat, la faţa locului s-au deplasat nu mai puţin de 12 ambulanţe, dar cadrele medicale n-au mai putut face nimic pentru Daniel Pârvănescu, tânărul de 28 de ani, care a murit în drum spre spital. După câteva ore, aproape de miezul nopţii, nici organismul lui Rusalin Bran (Saly) n-a mai rezistat.

Saly, aşa cum era cunoscut de mii de oameni, iubitori ai muzicii populare, era administratorul Societăţii „Personal 101 Audio-Video” din anul 1993. Şi-a dedicat cea mai mare parte din timp descoperirii şi promovării de noi talente din domeniul muzicii populare. A avut o contribuţie majoră la lansarea unor solişti şi instrumentişti de renume din Banat şi a colaborat cu nume sonore din muzica populară. Dintre aceştia îi menţionăm pe Nicu Novac, Nicoleta Voica, Ramona şi Petrică Viţa, Petrică Miulescu Irimică, Laura Laurenţiu, Nicoleta Voitec, Cristi Ianoşigă, Mirela Petrean, Nelu Franţ, Lali Todor, Puiu Codreanu, Liliana Laţchescu Chiosa, Simion Moise, Petrică Orbulescu, Gabi Zaharia, Nicu Haţegan şi mulţi alţii. Filmările şi înregistrările realizate de Studioul „Personal 101″, au fost transmise pe posturile de muzică populară Etno TV, Taraf TV şi Banat TV.

Pentru întreaga lui activitate, Saly a fost extrem de iubit de toţi cunoscuţii. Conducându-l pe ultimul drum, unul dintre aceştia spunea printre suspine: „Un al doilea Saly nu se va mai naşte…”.

Prin plecarea lui la viaţa veşnică, lumea muzicală din Banat a suferit o nedreaptă şi cruntă lovitură. Cu siguranţă, însă, Saly va rămâne veşnic în inimile şi amintirea tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Carmen SENCO