Rugăciune la început de an bisericesc, la așezământul monahal de la BucovaÎn fiecare an, la 1 septembrie, odată cu intrarea în noul An bisericesc, Biserica noastră îl sărbătorește pe Sfântul Dionisie Exiguul, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat la data de 27 octombrie 2008.
Pentru Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” din Bucova această zi este una deosebită, deoarece așezământul monahal este pus sub ocrotirea acestui sfânt. Fiind în această zi și începutul noului An bisericesc, precum și ziua hramului, la sfârşitul săptămânii trecute viețuitorii și închinătorii schitului s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie oficiată, din încredințarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, de părintele Arhim. dr. Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și un diacon. Sfânta slujbă a fost săvârșită în altarul de vară al aşezământului monahal. La aceste momente de bucurie duhovnicească au luat parte și s-au împărtășit un număr mare de credincioși.
La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase din localitatea Bucova şi de pe frumoasa Vale a Bistrei, aşezământul monahal reprezentând pentru credincioşii din această zonă un loc de rugăciune şi de mângâiere sufletească. La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.
În cuvântul său de învățătură, părintele arhimandrit Constantin Timiș a vorbit despre viața Cuviosului Dionisie, dar și despre înnoirea noastră morală și spirituală, acum, la începutul noului An bisericesc.
Pr. Romulus FRÎNCU