Rugă şi înfrăţire la Sacu


Cu ocazia sărbătoririi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, Bisericile din comuna Sacu şi satul aparţinător Tincova îşi sărbătoresc hramul. Cu această ocazie, în organizarea Primăriei şi a Consiliului local, în cele două localităţi va avea loc Ruga, care va ţine trei zile, respectiv de joi, 8 noiembrie, până duminică, 10 noiembrie. Conform obiceiului împământenit aici, Ruga o pornesc doi tineri, un băiat şi o fată care intră pentru prima dată în joc. Joi, participanţii vor pleca de la Primărie, în frunte cu edilul-şef Nicolae Daminescu şi însoţiţi de reprezentanţi ai administraţiei locale, până la casa băiatului desemnat să pornească Ruga, apoi se merge acasă la fată, după care întreg alaiul se deplasează la Biserică, unde se oficiază Vecernia. După aceea, cei prezenţi ocolesc, în horă, lăcaşul de cult şi se merge, tot aşa, până la Căminul cultural, care va găzdui întreaga manifestare.

În cele trei zile, programul artistic va fi susţinut de Liliana Laichici – la Sacu, iar la Tincova va cânta formaţia „Olanii”.

În perioda Rugii, la Sacu va fi prezentă şi o delegaţie franceză, din comuna Saint Riviere de Court, formată din cinci persoane, în frunte cu primarul localităţii. Vizita este un răspuns la deplasarea, în vara acestui an, a primarului comunei Sacu, Nicolae Daminescu, în Franţa, ocazie cu care edilii celor două localităţi au hotărât să parafeze un act de înfrăţire, care va fi semnat în zilele următoare.

Bogdan NAUM