Fostul antrenor Giovanni Pisano, găsit vinovat de „aranjamente”!


Fostul tehnician italian al lui FC Caransebeş 1913, Giovanni Pisano, este primul antrenor din istoria fotbalului românesc dovedit că a vrut să aranjeze rezultatul unui meci, faptă pentru care a fost suspendat pe o perioadă de 9 luni. Este vorba despre partida dintre Unirea Tărlungeni și FC Caransebeş 1913, disputată anul trecut, în 17 octombrie, în Liga a II-a, care s-a încheiat cu scorul de 1-1.

În rechizitoriul prezentat în faţa Comisiei de Disciplină, se arată că, în seara de dinaintea meciului pe care gugulanii l-au jucat în deplasare la Unirea Tărlungeni, Giovanni Pisano a ținut o şedinţă cu câțiva dintre jucătorii importanţi ai echipei, cărora le-a spus că în partida de a doua zi „are nevoie de multe goluri”. În ziua meciului, Pisano le-a transmis acelaşi mesaj altor jucători, majoritatea cu profil defensiv, chiar în vestiarul echipei.

Cum după prima repriză Unirea Tărlungeni conducea cu 1-0, Pisano a intrat nervos în vestiar, a dat afară pe toata lumea, cu excepţia titularilor, şi le-a transmis că trebuie să piardă cu 3-0, dacă nu, vor pierde tot. Dacă jucătorii ar fi fost de acord, peste trei zile ar fi urmat să-şi încaseze nu doar banii, ci şi un bonus.

Cum fotbaliştii gugulani au refuzat oferta lui Pisano, meciul s-a terminat la egalitate, 1-1, golul caransebeşenilor fiind marcat de Dragoş Săulescu. Imediat după finalul meciului, Pisano a mers în Italia, de unde s-a întors abia peste o săptămână, chiar dacă echipa sa urma să joace pe teren propriu cu Gaz Metan Mediaş, meci pe care gugulanii l-au pierdut cu 5-0.

Citat prin toate formele de către Comisia de Disciplină, Giovanni Pisano nu s-a prezentat la niciun termen, astfel că, în baza art. 60 bis, alin. 1, lit. A, din Regulamentul Disciplinar al FRF, privind integritatea meciurilor, miercuri, 6 aprilie, italianul a fost suspendat pentru 9 luni şi a primit o penalitate sportivă de 100.000 de lei.

Reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal au declarat că intenţioneză să notifice FIFA, pentru ca suspendarea de 9 luni a lui Giovanni Pisano să fie valabilă în toate federaţiile afiliate acestei structuri.

Sorin ROGOZ