Romeo Dunca este noul președinte al CDR VestConsiliul pentru Dezvoltare Regională Vest are, începând de săptămâna trecută, un nou președinte. Romeo Dunca se va afla în fruntea organismului ce coordonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională.
Numirea președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin a fost oficializată la ședința CDR Vest desfășurată vinerea trecută la Arad. El îi succede lui Iustin Cionca, omologul său din județul Arad, care va ocupa funcția de vicepreședinte până la finalul anului 2022. Conform statutului CDR Vest, președintele și vicepreședintele nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Cele două funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii Consiliilor judeţene, se arată într-un comunicat al ADR Vest.
Romeo Dunca va deține astfel funcția de conducere a Consiliului pentru Dezvoltare Regionale chiar în primul an al noului exercițiu financiar. Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în care ADR Vest va fi autoritate de management, va aloca regiunii Vest 1,1 miliarde de euro și va urmări șapte priorități: o regiune inovatoare, o regiune digitalizată, o regiune cu orașe prietenoase cu mediul, o regiune cu mobilitate sustenabilă, o regiune accesibilă, o regiune educată şi o regiune atractivă.
Noul POR vine și cu o noutate ce ține de alocarea bugetară. Astfel, alocările se vor face anual, iar sumele necheltuite nu vor putea fi reportate de la un an la altul, ceea ce va constitui o presiune suplimentară, având în vedere că, în prezent, în ciuda sumelor contractate, absorbția fondurilor europene este una dintre principalele probleme cu care se confruntă în prezent beneficiarii.
Aşa cum am mai spus, pentru exercițiul financiar 2014-2020, prin Programul Operațional Regional, Regiunea Vest a atras fonduri totale de peste 1,1 miliarde de euro, cu peste 70% mai mult decât alocarea inițială a regiunii.
Geanina LUCA