Rezultatele simulării la BacalaureatÎn calitate de membru al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților și nu numai, mă îngrijorează rezultatele de anul acesta de la sesiunea de simulare a examenului de Bacalaureat.
Faptul că 4 din 10 elevi de clasa a XII-a nu au reușit să obțină nota 5 la simulare la proba de Limba și literatura română trebuie să ne ridice semne de întrebare, cu aproape 40% dintre elevi obținând note sub 5 și un procent de 22% având note între 5 și 6 la această disciplină. Să nu uităm însă că nota 5 este necesară doar pentru a trece proba, iar examenul este promovat doar dacă media tuturor probelor este 6, ceea ce ne cauzează și mai multă neliniște, odată ce vedem rezultatele și de la celelalte materii: 35,88% note sub 5 la Matematică/Istorie și 35,25% note sub 5 la proba la alegere.
Prin această declarație politică doresc să trag un semnal de alarmă și îmi doresc o mobilizare din partea cadrelor didactice, care încă mai pot lucra cu acești elevi și îi pot ajuta, astfel încât toți să promoveze acest examen la momentul susținerii propriu-zise. Mă bucur că anul acesta lucrările au fost corectate digital și că Ministerul Educației a folosit platforma de evaluare digitalizată, dar și că rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte pentru îmbunătățirea performanțelor.
În aceeași măsură, doresc să le transmit elevilor să acorde mai multă implicare în această etapă din procesul lor academic, într-un examen care este considerat examenul vieții, pentru că este punctul de plecare spre maturizare, de aici pe mai departe fiecare alegându-şi drumul în viață pe diferite domenii.
Dragi elevi, veți avea posibilitatea de a face cea mai bună alegere doar dacă veți absolvi Bacalaureatul! Examenele, etapele academice trebuie considerate ca elemente esențiale în pregătirea pentru viață. Orice clădire are nevoie de o fundație solidă, pe care acum o construiți, astfel încât, orice se va întâmpla pe viitor, nimic să nu vă destabilizeze!
Părinții, cadrele didactice, decidenții politici, cu toții trebuie să depunem eforturi pentru ca din postura pe care o deținem să facem tot posibilul pentru a încuraja elevii și a-i susține cu tot ce este necesar pentru a depăși cu succes aceste praguri și pentru a le da cea mai bună pornire înspre un viitor cu cât mai multe reușite.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin