Resita fara tort


Marcel Vela:

Nu vreau să las Reşiţa fără tort!”

Recent, în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanţii administraţiei publice locale din Reşiţa şi parlamentarii pe care municipiul reşedinţă de judeţ contează, deputatul Ion Mocioalcă a abordat subiectul lipsei de investitori în oraşul de pe Bârzava, afirmând: „Le oferim şi facilităţi fiscale, şi terenuri ieftine. Trebuie să-i asigurăm. Nu li se va cere niciodată şpagă ca să creeze locuri de muncă. Acestei întâlniri trebuie să-i urmeze întâlniri dense şi la Bucureşti, unde se împarte tortul, şi să aducem şi aici, în Caraş-Severin“. În continuarea acestei idei, dar şi pentru a nu rămâne de căruţă, ca în anul 2007, în ceea ce priveşte fondurile europene, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a adăugat: „Acest lucru ţine de preşedintele Consiliului Judeţean. Am răspunsuri, am scris la toţi noii membri. (…) Sunt două municipii, iar Reşiţa a fost condamnată tot de acelaşi partid. Din Caraş-Severin, din Consiliul de Dezvoltare Regională, fac parte Consiliul Judeţean, Marcel Vela de la Caransebeş, Anina şi Fîrliugul. (…) Reşiţa nu! Mi-am exprimat nemulţumirea şi am primit un răspuns. N-am spus să dea pe unul jos. Mi s-a explicat de istoria unui oraş, de… Facem şi noi istorie! Sau vrem să facem istorie. Dom’le, eu vreau să fie Reşiţa, nu să dau pe altul la o parte!”.

În urma apariţiei în presă a articolului în care se vorbea despre toate aceste lucruri, Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, a ţinut să facă câteva precizări.

„În articolul respectiv se fac referiri şi la numele meu şi la insinuarea că «un anumit partid», vezi Doamne, ar încurca dezvoltarea Reşiţei. Municipiul Caransebeş este membru în Consiliul Regional de Dezvoltare, ca reprezentant al municipiilor din Caraş-Severin, doar din anul 2012. Din luna noiembrie 1998, singurul reprezentant, timp de 14 ani, a fost doar municipiul Reşiţa. Nu ne-am plâns niciodată de acest lucru şi nici nu am comentat în vreun fel faptul că nu a fost o reprezentare alternativă, deoarece în Caraş-Severin sunt două municipii. Dimpotrivă, ne-am bucurat că primarii din această perioadă, Mircea Popa, Liviu Spătaru şi Mihai Stepanescu, ne reprezentau şi pe noi, cei din municipiul Caransebeş. Deşi nu am fost nicicând ajutaţi să primim vreo finanţare în perioada de care am amintit, asta nu a însemnat că noi nu am accesat fonduri europene şi toţi banii UE au inundat doar Primăria Reşiţa. ADR Vest este o instituţie apolitică, prin urmare o serie de proiecte ale noastre au primit finanţare. Mai mult, după ce am fost ales în acest Consiliu, am transmis o scrisoare primarului municipiului Reşiţa că voi ajuta, în această nouă calitate, şi voi susţine toate iniţiativele şi proiectele depuse la ADR Vest. Dar eu cred că, dincolo de ambiţii şi orgolii, problema de «tort» este din nou falsă, dacă analizăm şi comparăm toate finanţările şi alocările pentru Reşiţa şi Caransebeş de la Consiliul Judeţean şi de la Guvern din ultimii cinci ani. Ca să nu mai vorbim de propriile investiţii ale Consiliului Judeţean în Reşiţa – cum ar fi Palatul Cultural, de aproape un milion de euro, sau Spitalul Judeţean, cu 2,5 milioane de euro –, investiţiile similare în Caransebeş fiind doar din bugetul local. Dacă mai socotim susţinerea judeţeană pentru finanţările de 75 de milioane de euro din fonduri UE pentru Parcul industrial din Reşiţa, fondurile pentru apă şi canal, de 25 de milioane de euro, din această a doua etapă, pe lângă cele aproape 54 de milioane din prima etapă, cele 595 de miliarde de lei vechi credit primit de la Guvern pentru infrastructură, plus un venit propriu anual de 1.230 de miliarde de lei vechi al Primăriei Reşiţa, ar trebui să fim şi noi indignaţi de faptul că, în urmă cu puţin timp, Primăria Reşiţa a primit încă 3,5 milioane de lei de la Consiliul Judeţean şi 1,1 de la Ministerul Finanţelor Publice – o felie de «tort» de 4,6 milioane de lei –, pe lângă cele 2,3 milioane primite în decembrie anul trecut. Dar nu suntem nici invidioşi pe Primăria Reşiţa şi nici supăraţi pe Consiliul Judeţean, dimpotrivă, ne bucurăm pentru toţi cetăţenii Reşiţei şi-i vom susţine, alături de toţi membrii CDR, în demersurile de modernizare şi dezvoltare locală. Chiar nu doresc să rămână municipiul fără desert…“, a declarat Marcel Vela.

Sonia BERGER