Ada Sophie Bakk Haug, prin Caransebeş, pe drumul de 5.000 km


Ada Sophie Bakk Haug are 21 de ani, este din Oslo, Norvegia, şi este o tânără puţin mai altfel. Spunem asta deoarece, la vârsta ei, a renunţat la tentaţiile facile cărora le cad pradă fetele din generaţia sa şi a ales să-şi trăiască un an din viaţă altfel decât ele.

În urmă cu trei luni, Ada a plecat de la Oslo şi s-a dus în Turcia, de unde vrea să se întoarcă acasă pe jos. Este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, decât de 5.000 de kilometri, traseul ei incluzând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Germania, Danemarca şi Suedia, punctul final fiind, fireşte, Norvegia.

Tânăra scandinavă a intrat în ţara noastră pe la Calafat, a traversat judeţele Dolj şi Mehedinţi, după care a ajuns în Caraş-Severin, urmând Traseul Pan-European 3, prin munţi, poposind la Anina, plecând apoi la Crivaia, urmând ruta Semenic-Gărâna şi în continuare Poiana Buchin, iar joi, 21 august, a ajuns la Caransebeş, de unde a pornit spre Rusca Montană.

Noi am întâlnit-o la Glimboca, în drumul ei pe Valea Bistrei, spre judeţul Hunedoara. Ada era însoţită de doi bărbaţi – plt.-adj. Ion Vela, de la Detaşamentul Caransebeş al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Gl.bg. Vasile Zorzor” Caraş-Severin, şi Florentin Briceag, de la Ocolul Silvic Oţelu Roşu –, care o monitorizau şi îi asigurau protecţia, conform unei înţelegeri încheiate de cele două instituţii cu Autoritatea Naţională pentru Turism.

De la limita de judeţ, Ada Bakk Haug a fost preluată de jandarmii din Hunedoara, ea urmând să iasă din România prin judeţul Bihor.

„Am început această aventură în luna mai, iar pentru a reuşi să adun banii necesari am avut, timp de un an, trei job-uri concomitent. Deocamdată nu lucrez, călătoresc, dar când mă voi întoarce la Oslo am să mă înscriu cu siguranţă la o facultate. E o călătoie în care vreau să merg numai şi numai prin natură, pentru că militez pentru protejarea ei şi împotriva poluării mediului, şi aş dori să vă spun că, în România, am întâlnit oameni deosebit de prietenoşi, care mi-au sărit în ajutor şi mi-au oferit gratuit cazare şi mâncare”, ne-a spus tânăra scandinavă, mereu cu zâmbetul pe buze.

Urării noastre „Good luck!”, oaspetele judeţului Caraş-Severin a răspuns simplu şi foarte corect – „Mulţumesc!”.

Călătoria Adei Sophie Bakk Haug se va încheia exact la un an de la plecarea din Turcia, în luna mai 2015, la Oslo.

Bogdan NAUM