Regalul „Luţă Ioviţă”, câştigat de Măria-Sa Folclorul


Cea de a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Luţă Ioviţă”, care în acest an s-a desfăşurat în zilele de 21 şi 22 martie, pe două secţiuni – solişti vocali şi instrumentişti –, a fost una jubiliară. La concurs au participat 60 de concurenţi din 26 de judeţe, dar şi din Serbia şi Republica Moldova. După preselecţie au rămas 48 – 30 de solişti vocali şi 18 solişti instrumentişti, mulţi concurenţi fiind adevărate talente ale cântecului românesc.

Juriul, compus din specialişti în domeniu – prof. Marian Suvergel, dirijor, prof. dr. Dana Băcilă, de la Radio Timişoara, prof. Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, prof. Tiberiu Ceia, de la TVR 3, şi prof. Gelu Stan, preşedinte –, a avut o sarcină foarte grea în a departaja concurenţii. Aşa cum spunea prezentatoarea Felicia Stoian, de la TVR Timişoara, şi preşedintele juriului, Gelu Stan, dacă ar fi fost luaţi ca exemplu soliştii instrumentişti, era greu de hotărât cine să rămână în Gala laureaţilor, pentru că toţi ar fi meritat să plece acasă cu un premiu, însă, fiindcă a fost vorba de o competiţie, era firesc să existe şi învinşi. În aceeaşi situaţie au fost şi soliştii vocali, fiind departajaţi „la un vârf de ac”, toţi cei care au trecut de faza preselecţiei fiind valoroşi.

Dintr-un mănuchi numeros de talente care s-au prezentat la acest festival, o surpriză plăcută, atât pentru juriu, cât şi pentru organizatori, a constituit-o faptul că, la această a XX-a ediţie, fiecare participant a venit cu ceva personal, prezentând în concurs tot ceea ce au avut mai valoros, aducând la Caransebeş lucruri minunate. Fără îndoială, se poate spune că această ediţie a fost câştigată de „Măria-Sa Folclorul”, pe care toţi cei prezenţi în Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din municipiu îl slujesc cu credinţă. Competiţia de la Caransebeş a născut valori, valori autentice ale cântecului românesc de pretutindeni. Manifestarea în sine a avut ca scop promovarea atât a patrimoniului muzical, cât şi a portului şi tradiţiilor populare. Până în prezent, se poate afirma, fără putinţă de tăgadă, că acest festival a devenit cel mai puternic din Banat, cu atât mai mult cu cât, de când a luat fiinţă, anul acesta numărul concurenţilor, dar mai ales cel al instrumentiştilor – 18, a fost unul record, cinstind parcă şi în acest fel faptul că Luţă Ioviţă a fost instrumentist.

În continuare, vom prezenta câştigătorii acestei ediţii cu numărul XX: Premiul special al emisiunii „Cântecul de acasă” – Mădălina Trion, solistă vocală, Hitiaş, judeţul Timiş, premiul fiind înmânat de Felicia Stoian; Premiul special „Prof. Iancu Laurenţiu” al Casei de Cultură „George Suru” Caransebeş – Mircea Ştioponi, Timişoara, clarinet, aceeaşi distincţie fiind decernată şi lui Bogdan Firu din Timişoara, solist vocal. Diplomele au fost înmânate de Ioan Cojocariu, directorul instituţiei de cultură, care a spus că acest premiu a fost instituit în memoria celui care a fost dirijorul Orchestei „Doina Banatului” şi de care a fost foarte apropiat, el exprimându-şi totodată regretul că Iancu nu a reuşit să vadă această sală cochetă, pe care şi-a dorit-o din tot sufletul; Premiul special al TVR Timişoara – Mihaela Stan, Alioş, judeţul Arad, solist vocal, şi tot acest premiu l-a obţinut şi Radu Alexandru – saxofon, din Măru, judeţul Caraş-Severin, diplomele fiind înmânate de Felicia Stoian; Premiul special Radio Timişoara – Pavel Monda, Prundul Bârgăului, Bistriţa-Năsăud, instrumentist vioară, şi Cristian Tomoni, Lugoj – solist vocal, premiile fiind înmânate de Daniela Băcilă, care a fost foarte impresionată de instrumentistul din Prundul Bârgăului, ţinând cont că ea însăşi a fost violonistă; Premiile speciale ale C.J.C.P.C.T Caraş-Severin au fost înmânate de directorul acestei instituţii, Gheorghe Ţunea, lui Ciprian Vârciu, Scărişoara, Alba, instrumentist taragot, şi Alinei Ureche, Republica Moldova – solist vocal. Menţiune a luat Sorin Jifcu, din Voivodina (Banatul Sârbesc), instrumentist clarinet, şi Elena Duică, Turceni – Gorj, solist vocal, premiile fiind înmânate de Ioan Cojocariu. Premiul III, Sandu Florea Cătălin – Armeniş, trompetă, şi Giorgiana Necşa, Ghiroda, solist vocal, diplomele fiind înmânate de Marius Suvergel. Premiul II a fost câştigat de Joszef Raţ, din Reşiţa – taragot, şi de Ionela Guzic, Gorj, solist vocal, premii înmânate de Gheorghe Ţunea. Premiul I – Nelu Iencea, Coştei (Serbia), saxofon, şi Mădălina Mârza, Bistriţa-Năsăud, solist vocal, care au primit diplomele din mâinile Danielei Băcilă. Marele Premiu a fost obţinut de Cătălin Pândurescu, Stoicăneşti, Olt – fluier/caval.

După ce concurenţii premiaţi au interpretat două cântece, în recital au fost invitaţi câştigătorii de anul trecut ai Concursului „Luţă Ioviţă” – Alexandru Derlean, instrumentist din Caransebeş, şi Ştefania Strejescu, solist vocal din Slatina-Olt. Directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, i-a acordat o Diplomă de Excelenţă solistului Ştefan Isac, pentru 50 de ani de activitate neîntreruptă în sprijinirea şi promovarea folclorului bănăţean, distincţia purtând semnăturile primarului municipiului Caransebeş, Marcel Vela, şi ale lui Ioan Cojocariu şi Gelu Stan. Toţi soliştii au fost acompaniaţi de orchestra formată din instrumentişti din Caransebeş şi Timişoara, dirijaţi de prof. Marian Suvergel.

În final, a avut loc spectacolul folcloric extraordinar „In Memoriam Iancu Laurenţiu”, cu Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timişoara, solişti vocali Ciprian Pop, Elena Jurjescu, Dumitru Teleagă şi Liliana Laichici, conducerea muzicală – Sebastian Roşca, în coregrafia Brânduşei şi a lui Nicolae Stănescu.

Organizatorii acestui adevărat regal folcloric au fost Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, parteneri media – Caraş-Severinul în 7 zile, TV Online Caransebeş, Radio Timişoara, Banat TV, Jurnal de Caraş-Severin şi TV Vest.

Sonia BERGER

Foto: Doru BĂLĂŞOIU