Asociația Altitudine Filiala Banat a lansat proiectul „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu – 2025”, o inițiativă educativă dedicată copiilor și adolescenților, menită să promoveze protecția mediului și dezvoltarea unui turism durabil în aria protejată. Aflat la ediția cu numărul 11, proiectul se desfășoară cu finanțare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România.
Astfel, în perioada 1-4 mai, elevii din Teregova și Armeniș participă la o tabără organizată cu sprijinul colectivului Liceului Teoretic „Sf. Dimitrie” din Teregova și al comunității locale. În tabără, elevii învață despre biodiversitatea din Situl Natura 2000 Munții Țarcu, despre cum pot contribui la protejarea naturii în această zonă, la valorizarea bogățiilor naturale și dezvoltarea unui turism durabil în zonă.
Vineri, 3 mai, alături de artista Rosana Căpraru, copiii au învățat să transforme lâna în obiecte de artă textilă. „Prin integrarea elementelor de design modern și a expresiei artistice, lâna devine un mijloc de dialog între trecut și prezent, o punte între meșteșugul tradițional și estetica actuală. Astfel, valorificarea artistică a lânii nu doar salvează un material neglijat, ci și redă viață unei moșteniri culturale aflate în pericol”, spunea artista vorbind despre pasiunea sa.
Sâmbătă, 4 mai, copiii participă la o drumeție spre Vârful Cozia, învățând să identifice specii de floră și faună locală, urmând ca în perioada următoare să lucreze alături de voluntarii asociației la crearea unui traseu tematic în această zonă, ne-a informat Loredana Ștefănuț, coordonator de proiect „Ranger Junior în situl Natura 2000 Munții Țarcu”.
În următoarea perioadă vor fi organizate o serie de concursuri despre natură, evenimente de prezentare a Sitului Natura 2000 Munții Țarcu în școli, excursii tematice, ture cu caiacul și cu bicicleta. Prin aceste activități, proiectul „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu – 2025” își propune să inspire copiii, tinerii și comunitățile locale să protejeze și să valorifice responsabil patrimoniul natural al Munților Țarcu.
În comunicatul de presă se mai precizează că parteneri în implementarea acestui proiect sunt Liceul Teoretic Babel, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Zăvoi și Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” din Glimboca.
În ediţiile anterioare ale proiectului, peste 2.800 de elevi au participat la excursii, ateliere, prezentări, concursuri despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu în școli și în natură. De asemenea, 290 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, opt dintre ei reprezentând chiar Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de către Federația Europarc în diferite parcuri naționale din Europa.
Mădălina DOMAN