Radu al României, la Caransebeş


Prinţ şi scriitor

La sfârşitul săptămânii trecute, Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României şi-a lansat la Caransebeş ultima sa carte, ,,Provizoratul istoric”, apărută la Editura ,,Polirom” din Iaşi. Despre volum, autorul său, ca şi despre Familia Regală şi legăturile acesteia cu municipiul de pe Timiş şi Sebeş au vorbit prof. Maria Preda, istoricul Liviu Groza, Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii ,,Mihail Halici”, precum şi primarul Ion Marcel Vela. În discursul său, Radu al României a făcut unele precizări referitoare la momentul 30 decembrie 1947, care a dus, pur şi simplu, la sfărâmarea, în 5 minute, a Statului Român, cu o istorie de 100 de ani. În încheiere, Alteţa Sa Regală a declarat că va da curs invitaţiei primarului Ion Marcel Vela, de a reveni la Caransebeş în luna aprilie, când va avea loc lansarea cărţii col. (r) Liviu Groza. (C. Senco, L. Dinu)

Aula ,,1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit vineri, 21 ianuarie, un eveniment cultural deosebit. Este vorba de lansarea volumului ,,Provizoratul istoric”, al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României, carte apărută la Editura Polirom, din Iaşi. ,,Principele Radu este un om deosebit, prin prisma apartenenţei sale la Casa Regală, dar în special pentru calităţile sale”, a precizat, în deschidere, Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii ,,Mihail Halici”, moderatorul manifestării. Tot el a mai vorbit despre meritele politice ale Alteţei Sale, în special angajamentul şi contribuţia de care a dat dovadă pentru integrarea euro-atlantică a Romaniei, dar şi despre diferitele iniţiative pe care le-a avut şi contribuţiile sale intelectuale, care dovedesc faptul că se distinge ca un om curajos, care atinge fără ocolişuri şi cu spirit critic orice problemă. La rândul ei, prof. Maria Preda a făcut o scurtă prezentare a istoricului monarhiei Hohenzollern în România, de la 1866. Col. (r) Liviu Groza a vorbit asistenţei despre legăturile existente de-a lungul timpului între Casa Regală şi zona Caransebeşului. ,,Principele Radu face parte integrantă din Casa regală, care a iubit şi stimat Caransebeşul. Aceste legături atât de puternice m-au determinat să scriu volumul <<Casa Regală şi Banatul Grăniceresc>>, carte care va fi lansată în curând”, a mai precizat istoricul Liviu Groza.

Luând cuvântul, autorul a precizat încă de la început că despre momentul de la 30 decembrie 1947 s-ar putea spune trei lucruri. Primul dintre ele ar fi că atunci monarhia a fost transformată în repubică, iar al doilea, că România s-a transformat, în doar câteva minute, dintr-un stat democratic, într-unul călcat de cizma comunistă. ,,Al treilea lucru, despre care însă nu se vorbeşte, este legat de faptul că, prin alungarea regelui, a fost sfărâmat Statul Român, iar întreg eşafodajul construit în 100 de ani s-a năruit în cinci minute. Atunci, totul a fost înlocuit cu o grupare care urma indicaţiile unui alt stat, în timp de România a fost decapitată, iar zeci de mii de intelectuali au fost condamnaţi la muncă silnică şi la moarte”, a precizat principele, care a mai adăugat că, după 1989, libertatea a fost recâştigată. ,,Din păcate, şi acum instituţiile publice sunt populate de interese meschine. Cartea tocmai despre asta vorbeşte, despre valorile reale care nu există sau nu sunt promovate. Regele Mihai, şi când creştea găini în exil, nu critica pe nimeni, cum nici acum nu o face. La el, totul se bazează pe respect, demnitate, adevăr şi iubire”, a mai adăugat autorul cărţii. Principele a precizat că titlul cărţii rezultă firesc din ceea ce suntem noi, românii, ca popor. ,,Suntem o naţiune tristă, umilă, dezamăgită şi neîncrezătoare, care se pare că înţelege de unde-i vine răul, dar care nu face nimic pentru a-l îndepărta”, a mai afirmat Principele Radu.

Între cele 33 de titluri de capitole ce se regăsesc în ca

rte, amintim: „Când populismul întâlneşte criza economică” , „Criza Statului Românesc”, „Spiritul românesc în Europa secolului XX” şi „Despre Parlament unicameral în România”. În scrierea sa, autorul porneşte de la realitatea românească în contextul dezvoltării statale din ultimul secol şi jumătate, şi arată de ce nu avem înca un Stat cu instituţii profesioniste, care sa lucreze complementar, în condiţiile în care slujirea Statului, ca instituţie şi sumă de valori şi tradiţii, nu se suprapune întotdeauna dinamicii politice, rigorilor democraţiei sau diverselor tendinţe geopolitice.

În finalul manifestării, primarul Ion Marcel Vela l-a invitat pe Principele Radu să revină la Caransebeş în luna aprilie, când va fi lansată lucrarea colonelului Liviu Groza, cu titlul „Casa Regală şi Banatul Grăniceresc”. La rândul lui, oaspetele a invitat oamenii de cultură din municipiul de pe Timiş şi Sebeş să fie oaspeţii regelui în luna mai, la Palatul Elisabeta, când va avea loc, pentru a doua oară după 1947, un „Garden Party” organizat de Casa Regală, eveniment ce va reuni peste 1.000 de reprezentanți ai tuturor județelor țării.

Carmen SENCO

Liviu DINU