P.S. Lucian, la şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti


Aula ,,Teoctist Patriarhul”, din Palatul Patriarhiei, a găzduit, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române.

Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ pentru problemele administrative, sociale şi culturale, economice şi patrimoniale, format din membrii Sfântului Sinod şi câte trei reprezentanţi, un cleric şi doi mireni, ai fiecărei eparhii. Din partea Episcopiei Caransebeşului a participat o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Lucian.

În deschiderea sesiunii de lucru, a avut loc un moment aniversar la împlinirea a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat semnificaţia acestui act istoric şi a evocat memoria celor cinci foşti patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, şi anume Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu. În continuare, ţinând cont de faptul că cei cinci patriarhi au avut ca deziderat comun construirea Catedralei Mântuirii Neamului, a fost prezentat filmul cu titlul ,,Catedrala Mântuirii Neamului”, care evidenţiază demersurile din ultimii doi ani ale Patriarhiei Române pentru realizarea proiectului, în vederea construirii viitoarei Catedrale Patriarhale. Potrivit calendarului stabilit de către sectorul de specialitate al Administraţiei patriarhale, lucrările pentru construirea Catedralei ,,Mântuirii Neamului” vor demara în luna august a acestui an.

Momentul aniversar s-a încheiat cu lansarea Enciclopediei Ortodoxiei Româneşti, apărută la Editura Institutului Biblic şi de Misiune, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Liviu DINU