Proiectele Regiunii Vest și simplificarea condițiilor de accesare a fondurilor UE, în atenția Comisiei EuropeneVizita reprezentanților Comisiei Europene la Timișoara s-a încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu un tur care a cuprins mai multe proiecte implementate la nivel local prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) și o conferință de presă.
Cu o zi mai devreme, Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, a participat la o dezbatere având ca temă „Prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027”, la Universitatea de Vest, alături de Gabriel Friptu, director general adjunct – Ministerul Fondurilor Europene din România, și Sorin Maxim, director general ADR Vest.
Ulterior, reprezentanta Comisiei Europene s-a întâlnit cu primarii municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest. Vittoria Alliata di Villafranca a vrut să afle ce aşteptări şi ce proiecte majore au reprezentanții administrațiilor publice locale pentru viitoarea perioadă de programare.
Reprezentata DG Regio a sesizat disparitățile care există inclusiv în interiorul regiunii, între județe, și a subliniat necesitatea intervențiilor țintite pentru reducerea acestor diferențe.
Un alt subiect abordat a ţinut de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și noul rol pe care ar urma să și-l asume Agențiile pentru dezvoltare regională în acest context.
„Decizia e în faza finală de aprobare și de rafinare. Sperăm că cel târziu până la sfârșitul anului va fi aprobată în Guvern noua formulă, noua arhitectură de alocare a fondurilor și noile programe pe care România și le va asuma începând cu 2021-2027. Propunerea la care se lucrează este cu Autorități de Management Regionale pe Programul Operațional Regional. După calculele mele, eu cred că se va putea obține o creștere a productivității prin acest transfer la nivel regional de cel puțin 40% față de ce există acum. Ca timing, cred că se va reduce cel puțin la un sfert timpul de procesare. Eu cred ca asta ar simplifica o mare parte din proceduri, în cazul în care noi vom deveni Autoritate de Management. Evident, mai sunt probleme de legislație națională care trebuie corectate și cred că actualul proces de simplificare, care se va încheia la finalul acestui an cu un raport consistent și cu măsuri foarte clare de simplificare, va fi folosit ca bază de pornire pentru următorul ciclu”, a explicat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.
„În aceste două zile am discutat și despre cum poate ADR Vest să joace un rol și mai important pe viitor. Finanțarea se face în cicluri de 7 ani, ne aflăm în ciclul 2014-2020 al programului, urmează 2021-2027, și am vrut să vedem și ce noi roluri poate prelua Agenția, cum poate fi programul implementat și gândit la nivel regional. În mod clar, vor fi multe avantaje (…) În România, în general, se simte o nevoie imensă pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE. Avem un program care începe în sfârșit la nivel central, plecând de la București, și eu vreau să văd simplificări majore, pași concreți în acest proces, pentru că altfel nu va fi posibil să fie folosite bine aceste fonduri care sunt disponibile, cu toată această birocrație și procedurile care există”, a atras atenția reprezentanta Comisiei Europene.
Vittoria Alliata di Villafranca s-a întâlnit și cu reprezentanți ai mediului privat din Regiunea Vest, a discutat cu aceștia despre necesitățile companiilor în perspectiva următoarei perioade de programare și a vorbit despre importanța și susținerea inovării, o altă prioritate a Comisiei Europene.
Bianca METEŞ