Procurorii DNA au finalizat dosarul


Lotul Hyperion – trimis în judecată!

Procurorii DNA Timişoara au finalizat dosarul de cercetare în care Nicoleta Gumă, fost director al Centrului Tutorial Caransebeş al Universităţii Hyperion, prof. Gheorghe Stancu din Bucureşti şi studentul Eugen Tacotă din Oţelu Roşu sunt acuzaţi de dare şi luare de mită în formă continuată. Ei au fost trimişi în judecată la Tribunalul Caraş-Severin, care a stabilit ca primul termen să aibă loc joi, 23 septembrie. Alături de ei, în Dosarul 3495/115/2010 vor fi judecaţi în stare de libertate şi mai mulţi studenţi: Iancu Hînda, subofiţer la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, Ilie Străin şi Nicuşor Ţundrea, subofiţeri la I.S.U. ,,Semenic”, Ionel Cristescu – administrator la SC Flory Ady SRL Caransebeş, Angelica Stănica şi Magdalena Lazăr,  în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În paginile rechizitoriului sunt prezentate evenimentele în care 35 de studenţi ai Facultăţii de Drept a Universităţii bucureştene au dat câte 1.500 de euro pentru a obţine examenul de licenţă fără niciun alt efort intelectual, acumulându-se un total de 52.500 de euro. La solicitarea procurorilor, lucrările lor de licenţă au fost recorectate şi, spre surprinderea tuturor, s-a constatat că notele acestora fuseseră majorate cu câte 3,5 până la 7 puncte şi că în fiecare dintre aceste lucrări apărea o frază-cheie. Mai mult, după ce lucrurile s-au aranjat la probele scrise, la oral examinarea celor 35 de studenţi a decurs într-un mod halucinant. Mai exact, prof. Stancu a intrat în sala în care se aflau studenţii, i-a anunţat că la oral au toţi nota 10 şi le-a urat succes în activitatea viitoare. Totul s-a petrecut în mai puţin de 13 minute.

Ancheta a scos la iveală o sumedenie de alte nereguli, factori care au favorizat escrocheria. Prin rechizitoriu, procurorii DNA au dispus disjungerea unui nou dosar penal în care vor fi anchetaţi toţi membrii comisiei de examinare, care au supervizat examenele de licenţă la Drept Civil şi Drept Penal de la Universitatea Hyperion: preşedintele comisiei, prof. dr. Constanţa Călinoiu, decanul Facultăţii de Drept şi şeful Direcţiei Generale Legislative din Senatul României, prof. univ. dr. Alexandru Boroi, conf. univ. dr. Gheorghe Stăniloaie, lect. univ. drd. Laura Anca Rottman – secretar. Membrii comisiei au fost deja audiaţi, în calitate de martori. Din declaraţiile lor, a reieşit că întreaga desfăşurare a examenului a avut loc cu respectarea prevederilor regulamentare,  încercând să inducă o notă de aparentă legalitate rezultatelor pe care le-au stabilit. Niciunul dintre ei, nu a reuşit să explice însă prezenţa frazelor-cheie şi nici diferenţele uriaşe dintre notele acordate şi conţinutul lucrărilor.

Procurorii DNA continuă investigaţiile care-i vizează pe membrii comisiei de evaluare de la Universitatea Hyperion într-un nou dosar pentru fals şi uz de fals, infracţiuni comise cu scopul de a ascunde comiterea infracţiunii de luare de mită.

Sonia BERGER