„Pro Patria” şi „Sissi”, la 95 de ani


Simbol al Binelui care biruie întotdeauna Răul, statuia „Pro Patria”, din curtea Liceului „Traian Doda”, reprezintă un omagiu adus celor şapte profesori şi elevi din Caransebeş care au căzut pe front în Primul Război Mondial. Povestea monumentului începe în 1914, când Octavian Bordan, primarul de la acea dată al oraşului, impresionat de pierderea unui prieten drag pe frontul din Serbia, i-a propus directorului Gimnaziului Superior de Stat, Liceul „Traian Doda” de astăzi, „dezvelirea unei statui alegorice pentru eternizarea celor căzuţi în luptă, o adevarată capodoperă a oraşului, care va fi ridicată în colţul clădirii, cu faţa spre oraş“.

După ce, în 1916, Ministerul Educaţiei a aprobat amplasarea monumentului, autorităţile au comandat sculptorului maghiar Janos Horvai statuia ce reprezenta un tânăr care, îngenuncheat, îi mulţumeşte lui Dumnezeu după biruinţa în lupta cu o creatură fantastică. Pe partea din faţă a statuii au fost inscripţionate cuvintele Pro Patria, iar pe spate, textul „În amintirea eroilor morţi ai acestui liceu, 1918“. Deşi iniţial s-a vrut ca dezvelirea monumentului să aibă loc în toamna anului 1917, până la urmă evenimentul s-a petrecut la începutul lui mai 1918, piaţa din faţa Primăriei fiind plină de caransebeşeni.

Amplasată într-un mic scuar din faţa Liceului, „Pro Patria” poate fi admirată şi astăzi şi reprezintă în continuare, la aproape un secol de existenţă, loc de atracţie. Să mai spunem că, odată cu monumentul Pro Patria, a fost dezvelită o altă operă de artă remarcabilă, statuia Împărătesei Sissi, care, din păcate, după doar câteva luni, avea să fie parţial distrusă şi uitată într-o clădire ce a aparţinut Primăriei.

Redescoperită întâmplător în anul 2000, statuia se află în prezent în patrimoniul Muzeului Judeţean şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, unde a fost supusă unui amplu proces de restaurare, iar actuala administraţie locală intenţionează să o reamplaseze în Centrul istoric al oraşului.

Sonia BERGER