Prin internet, lumea toată – într-o bibliotecă


Începând de miercuri, 21 martie, caransebeşenii beneficiază gratuit de programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, sponsorizat de către Fundaţia Bill & Melinda Gates, în cadrul căruia Biblioteca Municipală „Mihail Halici” a primit o donaţie de la Fundaţia International Robot Exhibition (IREX) România, constând în opt calculatoare complet echipate, ce dispun totodată şi de softurile necesare pentru studiu şi perfecţionare individuală în numeroase domenii, dar şi alte echipamente IT, cum ar fi scanner, imprimantă multifuncţională, proiector şi ecran de proiecţie. „Am încercat întotdeauna să îmbunătăţim fondul de carte al Bibliotecii şi să diversificăm modalităţile de acces la informaţii. În ceea ce priveşte această diversificare, primii paşi i-am făcut încă de acum patru ani, când am pus la dispoziţia cititorilor noştri trei calculatoare cu acces la internet şi am demarat procesul de introducere a fondului de carte în plan informatic, realizat de informaticianul Primăriei, Marius Sârbu, căruia îi mulţumesc şi pe această cale. Astăzi marcăm un nou pas pe acest drum, prin aderarea noastră la Biblionet”, a spus, în cuvântul său, Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici”.

Biblionetul este un program ce asigură în mod gratuit accesul la informaţii. Valoarea sa se ridică la aproape 27 milioane de dolari la nivel naţional, şi se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, prin Fundaţia IREX. Bibliotecarul desemnat să se ocupe de implementarea programului a beneficiat de trainninguri în domeniul tehnologiei informaţiei, pentru a putea răspunde cerinţelor publicului şi pentru a oferi îndrumare şi asistenţă de specialitate. Pentru o bună funcţionare a proiectului, Primăria şi Consiliul Local Caransebeş au amenajat şi echipat o sală situată la etajul Casei Municipale de Cultură, astfel încât caransebeşenii să poată utiliza aceste calculatoare, să fie îndrumaţi şi să se poată informa de pe internet. „Avem un plan. Clădirea unde astăzi îşi desfăşoară activitatea Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş va fi eliberată în curând, pentru că această instituţie va funcţiona într-un spaţiu nou, aflat vizavi de sediul S.P.A.D.P.P. În acel spaţiu generos, avem de gând să mutăm Biblioteca Municipală, care acum funcţionează într-o clădire în care suntem toleraţi de Episcopia Caransebeşului, şi unde intenţionăm să amenajăm şi un muzeu internaţional de caricatură, în care să fie expuse o parte dintre lucrările aflate în colecţia caransebeşeanului Ioan Popa Popa`s. De asemenea, acum, ascultându-l pe directorul Bibliotecii, m-am gândit că la Caransebeş am putea amenaja un Biblionet într-un spaţiu mai puţin convenţional, în aer liber sau, de ce nu, în unul mobil, şi am şi soluţiile. Sunt convins că tinerii vor fi extrem de încântaţi de idee şi vor apela cu încredere la serviciile oferite”, a declarat primarul Marcel Vela, prezent la festivitate.

La rândul lui, reprezentantul IREX a spus că programul Biblionet se desfăşoară în toate judeţele ţării şi ajunge în aproximativ 2000 de biblioteci. „M-aş bucura ca programul Biblionet să se desfăşoare într-o clădire în care funcţionează un muzeu Popa Popa`s. Tocmai aceasta este ideea: să aducă împreună, pe cât posibil, ramuri diferite de cultură, formare profesională, şi să strângă comunitatea în jurul unei idei, a unui concept. Mă bucur că v-aţi gândit la acelaşi lucru, dar şi pentru că văd aici tineri care vor folosi aceste calculatoare şi, de ce nu, în scut timp să vedem la Caransebeş un centru şi mai mare, de care să se bucure şi pe care să-l folosească toţi locuitorii”, a mai spus Andrei Crăciun, reprezentantul IREX.

Prezent la manifestare, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, a declarat că instituţia pe care o conduce nu se ocupă doar de folclor sau de un anumit segment al artei, ci de toate. „Avem un corp de profesori cu care am încheiat parteneriate şi cu care avem o colaborare foarte bună, tocmai pentru descoperirea talentelor, cultivarea şi afirmarea lor. Să fie într-un ceas bun ceea ce facem astăzi!”, a mai spus Ioan Cojocariu.

Sala Biblionet va fi deschisă zilnic, între orele 8 – 17.

Carmen SENCO

Foto: Doru BĂLĂŞOIU