Primăria Zăvoi nu a stat cu mâinile în sân


Fenomenele meteorologice care s-au abătut, săptămâna trecută, asupra zonei de sud-vest a României, au pus la grea încercare autorităţile centrale şi locale, nevoite să ia măsuri de urgenţă pentru a preveni înzăpezirea căilor de circulaţie de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale pe care le conduc. Astfel, în intervalul 12-16 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologie a lansat mai multe avertizări pentru judeţul Caraş-Severin, începând cu Cod galben de ninsori, apoi Cod portocaliu de ninsori abundente şi, spre finalul intervalului, Cod galben de ninsori şi viscol. Zona Văii Bistrei a fost confruntată cu un risc major de înzăpezire, începând din după-amiaza zilei de 15 februarie şi până în seara zilei de 16, când s-au înregistrat căderi masive de zăpadă şi viscol, stratul de omăt nou depus depăşind 50-60 de centimetri. Pe alocuri, unde nu a fost deloc curăţată, zăpada, căzută în straturi succesive, a depăşit un metru.

În aceste condiţii, comuna Zăvoi, în componenţa căreia intră 7 localităţi răspândite de-a lungul Drumului Naţional 68 şi a Drumurilor Judeţene 683 şi 684 şi având o reţea întinsă de străzi, uliţe şi drumuri comunale, a fost expusă riscului de înzăpezire, nu doar din perspectiva căderilor masive de zăpadă şi a viscolului din această perioadă, ci şi prin prisma faptului că deszăpezirea căilor de circulaţie cade în sarcina mai multor autorităţi şi se face de către operatori economici diferiţi, fiecare dintre aceştia rezumându-se doar la traseele pe care le-au contractat, fără a se asigura conexiunea dintre ele. Pentru a evita blocarea circulaţiei pe raza comunei Zăvoi, viceprimarul Ion Scorobete a dispus activarea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, care a asigurat serviciul de permanenţă la sediul Primăriei, păstrând legătura cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Judeţean şi Prefectura Caraş-Severin, Direcţia de Drumuri Judeţene, Poliţia şi alte instituţii implicate în activitatea de monitorizare şi combatere a acestor fenomene meteorologice.

Ţinând seama de faptul că principala problemă cu care s-au confruntat autorităţile administraţiei publice locale din judeţele Vrancea sau Buzău, unde mai multe localităţi au rămas izolate din cauza zăpezii şi a viscolului, a fost generată de lipsa fondurilor pentru activitatea de deszăpezire, Consiliul Local Zăvoi a aprobat, prin proiectul de buget pe anul 2012, alocarea sumelor necesare pentru activitatea de întreţinere a străzilor şi drumurilor comunale, incluzând aici şi deszăpezirea acestora. De asemenea, legislativul local a aprobat şi încheierea, de către Primăria Zăvoi, a unui contract de prestări servicii pentru activitatea de deszăpezire a străzilor şi drumurilor comunale.

Având asigurată baza materială şi legală pentru astfel de situaţii, de îndată ce viscolul a încetat, Primăria Zăvoi a intervenit, în mai multe rânduri, cu oameni şi utilaje, pentru înlăturarea zăpezii de pe căile de comunicaţie ce cădeau în sarcina autorităţilor locale. În locurile unde nu au putut fi introduse utilajele, din cauza îngustimii uliţelor, s-a intervenit cu lopata, astfel încât nu s-au înregistrat cazuri de gospodării rămase izolate din pricina zăpezii şi a viscolului.

De asemenea, prin intermediul Compartimentului de asistenţă socială din cadrul Primăriei Zăvoi, au fost luate măsuri de identificare a persoanelor singure, care, datorită vârstei înaintate sau bolilor, nu pot să îşi deszăpezească curţile ori să îşi asigure cele trebuincioase vieţii de zi cu zi, pentru astfel de situaţii fiind pregătite pachete cu apă şi alimente de strictă necesitate.

Cu toate că nu se poate vorbi, încă, de o depăşire a situaţiei de urgenţă, fiind posibil ca ninsorile abundente şi viscolul să reapară în orice moment, viceprimarul Ion Scorobete mulţumeşte pe această cale tuturor cetăţenilor comunei Zăvoi care au înţeles să participe la acţiunile de deszăpezire, pentru că, aşa cum a afirmat într-o şedinţă a Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, „nu putem să stăm cu mâinile în sân şi să aşteptăm ca autorităţile judeţene să ne rezolve toate problemele, fiecare trebuie să punem umărul şi, prin unirea forţelor, vom reuşi să depăşim cu bine aceste momente dificile”.

Firuţ MIHUŢ