Primăria Caransebeş a făcut disponibilizări


,,Anticriza” lui Boc va afecta şi comunele din jurul municipiului

Aleşii locali caransebeşeni au aprobat recent noile organigrame şi statele de funcţii, conforme cu măsurile anticriză propuse de Guvernul Boc, pentru Aparatul de specialitate al primarului, al Consiliului local şi pentru celelalte servicii şi instituţii din subordinea Administraţiei Publice. Astfel, numărul poliţiştilor comunitari se va reduce de la 84 la 28, iar la Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei vor fi disponibilizaţi şase din cei zece angajaţi. (C. Senco. L. Dinu)

Consilierii locali caransebeşeni s-au reunit în şedinţă extraordinară de lucru, ordinea de zi consemnând un număr de 14 proiecte de hotărâre.

Cu acest prilej, aleşii urbei au aprobat noile organigrame şi statele de funcţii, conforme cu măsurile anticriză propuse de Executivul României, pentru Aparatul de specialitate al primarului, al Consiliului local şi pentru celelalte servicii şi instituţii din subordinea Administraţiei Publice.

Astfel, întreaga zonă a gugulanilor, toţi locuitorii din comunele Armeniş, Bolvaşniţa, Buchin, Bucoşniţa, Copăcele, Constantin Daicoviciu, Domaşnea, Luncaviţa, Obreja, Păltiniş, Sacu, Slatina Timiş şi Turnu Ruieni vor fi obligaţi de acum înainte să se deplaseze până la Reşiţa pentru schimbarea Cărţilor de identitate. La această situaţie s-a ajuns după ce Consiliul Local Caransebeş, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 13 august, a aprobat reducerea numărului de posturi din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei. Potrivit Guvernului Boc, numărul angajaţilor acestui Serviciu este stabilit în funcţie de populaţia oraşului, fără a se ţine cont şi de alte localităţi pe care le deserveşte. Aşa se face că la Caransebeş, din cele 10 posturi existente, 6 se desfiinţează. De asemenea, scad veniturile la bugetul local al municipiului, prin pierderea contractelor încheiate cu administraţiile localităţilor arondate în urmă cu câţiva ani, prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei din Caransebeş.

Tot ca urmare a legislaţiei în vigoare, numărul maxim de angajaţi ai Serviciului Public Poliţia Comunitară este de 28. În prezent, instituţia are 111 angajaţi care prestează, contracost, paza unor obiective, cum ar fi sediul Sucursalei Hidrocentrale, Barajul şi Colonia de la Măru, Centralele Hidroelectrice de la Băile Herculane, Turnu Ruieni şi de la Râul Alb, Barajele de la Rusca-Teregova şi Băile Herculane, Administraţia Finanţelor Publice din Oţelu Roşu şi Băile Herculane, societatea TMD Friction, cele 4 puncte de lucru ale Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caransebeş, precum şi la cinci mari unităţi de învăţământ din municipiul de pe Timiş şi Sebeş.

Reducerea drastică a personalului va conduce la imposibilitatea asigurării pazei acestor obiective şi, implicit, reducerea veniturilor la bugetul local. Mai mult, vor creşte cheltuielile cu paza obiectivelor de patrimoniu şi a unităţilor şcolare, odată cu emiterea facturilor cu adaus comercial de către societăţile specializate, la care se adaugă şi TVA-ul, acum deja mărit de actualul guvern la 24 la sută.

Dintre cele 28 de posturi care rămân după restructurare, 13 sunt funcţii publice, iar 15 sunt funcţii contractuale.

În consecinţă, edilul-şef Marcel Vela a precizat că Societatea Comercială ,,Transal-Urbis” şi Consiliul Local se vor asocial, în vederea înfiinţării societăţii comerciale de pază ,,Pol-Com”, care va prelua fostele angajamente contractuale şi efectivele Serviciului de pază din cadrul Poliţiei Comunitare.

De asemenea, la Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat, se desfiinţează 57 de posturi vacante. Din cele 111 posturi rămase, 17 sunt funcţii publice şi 94 sunt funcţii contractuale.

Aleşii urbei de pe Timiş şi Sebeş au aprobat, tot cu prilejul ultimei şedinţe, asocierea Consiliului Local cu Societatea ,,Transal-Urbis”, în vederea constituirii Societăţii Comerciale ,,Cazare şi Servicii Publice”, care va prelua administrarea celor trei internate şcolare din localitate.

Consilierii caransebeşeni au avizat şi noile organigrame şi statele de funcţii în ceea ce priveşte cele două instituţii subordonate Administraţiei Publice. Astfel, la Casa Municipală de Cultură ,,George Suru” au rămas un număr de şapte angajaţi, iar la Biblioteca Municipală ,,Mihail Halici” mai sunt încadrate doar trei persoane.

Carmen SENCO

Liviu DINU