Preşedintele Croaţiei, în Caraş-Severin


Preşedintele Croaţiei, Ivo Iosipovici, însoţit de ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Excelenţa-Sa dna Andrea Gustovici, s-a aflat marţi, 3 iulie, pentru câteva ore în Caraş-Severin. La Reşiţa, el a fost întâmpinat de o delegaţie din care au făcut parte prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele acestei instituţii, Ionesie Ghiorghioni, şi Mihai Stepanescu, primarul municipiului de pe malurile Bârzavei.

După o scurtă întrevedere avută cu oficialităţile cărăşene în clădirea Prefecturii, preşedintele croat a efectuat o plimbare în Centrul civic al Reşiţei. Ivo Iosipovici a fost condus de gazde la Biserica „Pătru Iacob”, primul lăcaş de cult translat din Europa, pe care oaspetele croat a ţinut să o vadă deoarece şi-o amintea doar atunci când ea era pe vechiul amplasament.

După ieşirea din biserică, întreaga delegaţie s-a deplasat la Sala Polivalentă, unde preşedintelui croat i-a fost prezentată echipa Handbal Club Caraş-Severin, aflată în acel moment la antrenament, formaţie care a câştigat de trei ori în Cupa Challenge şi pe care Ivo Iosipovici a vrut să o cunoască la ea ,,acasă”. Handbalişti reşiţeni i-au dăruit înaltului oaspete o minge de handbal şi un tricou al echipei, cu semnăturile membrilor lotului.

La ieşire, Ivo Iosipovici a făcut o scurtă declaraţie, în care a explicat presei subiectele discuţiilor purtate cu autorităţile judeţene din Caraş-Severin, care s-au referit la oportunităţile comune ale celor două părţi, precum şi la Uniunea Europeană. Referitor la minoritatea română din Croaţia, oaspetele a spus că aceasta este una restrânsă, însă bine reprezentată în instituţiile Statului croat.

În continuare, Ivo Iosipovici şi delegaţia care îl însoţea s-au deplasat la Lupac, unde au fost întâmpinaţi de primarul comunei, Marian Vlasici, şi de preotul Marian Tincul, aici vizitând Biserica „Sfântul Apostol Matei”. De la Lupac, oaspeţii s-au îndreptat spre Clocotici, unde, la Biserica „Sfânta Maria”, au fost primiţi de preotul Petru Dobra, tot aici delegaţia croată urmărind un scurt moment folcloric.

Următorul moment al vizitei preşedintelui Iosipovici l-a constituit Caraşova, unde a fost întâmpinat de primarul Mihai Radan şi de viceprimarul Petru Neagul, şi unde oaspetele s-a adresat minorităţii croate din această comună. După un scurt moment folcloric oferit de gazde, Ivo Iosipovic a vizitat sediul Uniunii Croaţilor din România şi a avut o întâlnire cu reprezentanţii acestei comunităţi, în cadrul căreia a fost făcută şi o proiecţie de filme documentare.

Sonia BERGER