Pe urmele ziaristului Pamfil Șeicaru, la Mănăstirea Sf. Ana de la Orșova



Printre obiectivele turistice pe care le-am vizitat iarna trecută se numără și Mănăstirea Sfânta Ana de la Orșova, din Defileul Dunării. Situată pe un loc înalt, pe coama Dealului Moșului, lăcaşul de cult oferă tuturor celor ce-i trec pragul o priveliște unică, ce aduce după sine liniște, împăcare, meditare. Mănăstirile sunt acele locuri unde poți să te detașezi de toate și să te reîncarci energetic, spiritual, însă Mănăstirea Sfânta Ana are un atu în plus datorită locului în care a fost construită. Cei care nu au avut încă ocazia să ajungă la această frumoasă mănăstire poate se întreabă care este acest atu. Este vorba despre Dunăre, ce izvorăște din Munții Pădurea Neagră, Germania, și străbate zece țări înainte înainte de a se vărsa în Marea Neagră, dar și localitatea Orșova și dealurile împădurite din jurul fluviului, ce pot să fie admirate din pridvorul aflat în spatele mănăstirii.
Pentru a ajunge la mănăstirea situată pe Strada Pamfil Șeicaru, nr. 6, e necesar să urci un kilometru și jumătate drumul numit Drumul Eroilor, ce pornește din centrul Orșovei, de pe DN 57 (Orșova – Moravița), și ajungi până în Dealul Moșului. A fost numit Drumul Eroilor în amintirea regimentelor care au participat la luptele din Primul Război Mondial de la Alion, Cerna şi Orşova, în 1916, lupte conduse inițial de generalul-erou Ioan Dragalina, de la Caransebeș. Acest drum construit în 1935, cu un an înainte de a se începe ridicarea mănăstirii, pentru a permite accesul la ea, a fost străjuit până în anul 1960 de șapte troițe și bănci din lemn.
Ctitorul Mănăstirii Sfânta Ana de la Orșova, construită între anii 1936-1939, a fost jurnalistul Pamfil Șeicaru, pe atunci director la ziarul „Curentul“ și deputat în Parlamentul României.
Așezământul monahal este o mănăstire de maici. Ghidul mănăstirii, Maica Stareță Iustina Popovici Stavrofora, a prezentat celor veniți în vizită și pentru rugăciune, istoricul acesteia.
Mănăstirea a fost ridicată de ziaristul Pamfil Șeicaru ca prinos de mulțumire lui Dumnezeu pentru grija ce i-a purtat-o în luptele din Primul Război Mondial ce s-au dat în zona Orșovei, în 1916. Pe atunci, ziaristul Pamfil Șeicaru era un tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie. Pe Dealul Moșului, în toamna lui 1916, în urma exploziei unui obuz aflat la mică distanță de ei, Pamfil Șeicaru și camaradul lui, Petre Găvănescu, au fost acoperiți cu pământ. Atât el, cât și camaradul său au scăpat cu viață. Această întâmplare, ce l-a marcat profund pe ziaristul Pamfil Șeicaru, l-a făcut să promită că va ridica pe locul în care Bunul Dumnezeu l-a protejat împreună cu tovarășul lui de arme o mănăstire, un lăcaș pentru rugăciune și regăsire de sine. Totodată, mănăstirea a fost ridicată și în memoria eroilor care au căzut pentru o Românie Unită, o Românie Mare, așa cum a menționat ctitorul în actul de donație a mănăstirii către Mitropolia Olteniei. Documentul a fost adus la cunoștință în data de 24 martie 1975, la Munchen. Deloc de neglijat este și faptul că mănăstirea este un dar făcut de ziaristul Pamfil Șeicaru oamenilor spre a se putea apropia de Dumnezeu, spre a descoperi acea pace deplină ce nu o poți afla decât în comuniune cu divinul.
Mănăstirea Sfânta Ana de la Orșova își sărbătorește hramul în 25 iulie, de Adormirea Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria. Mama lui Pamfil Șeicaru a purtat numele de Ana, numele unei femei sfinte.
Sfințirea mănăstirii a fost amânată o perioadă bună de timp, căci a izbucnit Al Doilea Război Mondial, iar ctitorul ei, ziaristul Pamfil Șeicaru, care s-a dovedit și un mare patriot ce a fost trimis de Mareșalul Antonescu la data de 10 august 1944 la Madrid, într-o misiune ce viza pregătirea armistițiului cu puterile aliate, a fost nevoit să ia drumul exilului timp de treizeci și șase de ani. Astfel, data de 23 august 1944 îl găsește în Spania, în timp ce în țară este condamnat la moarte sub acuzația de „crimă de înaltă trădare“.
Un timp, mănăstirea a fost transformată de comuniști în restaurant.
În anul 1990, în 2 decembrie, P.S. Episcop Damaschin Severineanu a sfințit mănăstirea.
În incinta acesteia se află un muzeu dedicat ctitorului Pamfil Șeicaru, inaugurat în anul 1995, în fostul restaurant ridicat de comuniști, dar și o bibliotecă. Tot în incinta mănăstirii, în pridvorul acesteia, se află mormântul ctitorului, ce a fost reînhumat la data de 20 octombrie 2015.
Patriotul și ziaristul Pamfil Șeicaru este și ctitorul Monumentului Eroilor de la Mărășești.
În anul 1919, el a întemeiat, alături de scriitorul Cezar Petrescu, revista literară „Hiena“, și tot alături de Cezar Petrescu și alți jurnaliști a participat, la 11 ianuarie 1919, la o adunare ce a avut ca scop unirea gazetarilor din România ce fusese reîntregită, pentru a le da șansa să-și exercite meseria liber, devenind unul din membrii fondatori ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști de astăzi.
Anul trecut am vizitat Mănăstirea Sfânta Ana de la Orșova când iarna bătea în retragere. Indiferent de anotimp, este un loc de o deosebită frumusețe, însă consider că și istoricul Mănăstirii Sfânta Ana ar trebui mai mult promovat, iar lăcaşul de cult să fie vizitat și datorită istoriei sale bogate, nu doar pentru liniște, meditație și rugăciune, pentru natura edenică în mijlocul căreia își află lăcașul.
Ana-Cristina POPESCU