Preafericitul Daniel – ,,Cetăţean de onoare” al Caransebeşului


Preafericitul Daniel, Patriarhul României, va primi din partea autorităţilor locale titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş”. Festivitatea de decernare a titlului va avea loc duminică, 12 septembrie, începând cu ora 18, în Aula Primăriei, după ce Patriarhul, însoţit de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, va oficia slujba de sfinţire a Catedralei „Învierea Domnului”.

Preafericitul Daniel s-a născut în data de 22 iulie 1951, în localitatea Dobreşti, judeţul Timiş, fiind al treilea copil al familiei învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea. A absolvit cursurile Liceului ,,Coriolan Brediceanu” din Lugoj, promoţia 1970, iar patru ani mai târziu îşi susţinea teza de telogie la Institutul Universitar Ortodox de la Sibiu. În iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Strasbourg, pentru ca mai apoi, în 1987, să intre în viaţa monahală, la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, avându-l ca naş de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa. În martie 1990 este ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoara şi este hirotonit arhiereu, iar în luna iunie a aceluiaşi an este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În septembrie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcţia de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei.

De-a lungul timpului a primit nenumărate distincţii şi onoruri, a participat la numeroase activităţi educaţionale şi culturale, social-caritative, acţiuni liturgice şi misionare, a fondat şase publicaţii, a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi a avut o vastă activitate ştiinţifică şi publicistică. Gestul de conferire a titlului de ,,Cetăţean de onoare al Caransebeşului” Patriarhului României exprimă o modestă recompensă a comunităţii locale.

Carmen SENCO