„Pomul Verde”, un loc cu o istorie bogată


Restaurantul „Pomul Verde” din Caransebeș, situat pe strada Mihai Viteazul, nr. 8, conform datelor oferite de Registrul Comerţului, a fost înființat în anul 1991, firma având ca domeniu de activitate principal RestauranteCod CAEN 5610, fiind înscrisă în LocalBiz în secțiunea Hoteluri, Servicii Hoteliere. Cu toate acestea, locul numit „Pomul Verde” are o istorie bogată. Despre istoria acestui local nu s-a scris aproape nimic, şi asta din cauză că era o clădire oarecare… Bătrânii, însă, îşi amintesc că acolo ar fi fost pe vremuri un han, un han care adăpostea caii de poştă. În ceea ce priveşte anul în care clădirea a fost construită, el nu e precizat nicăieri. În tot cazul, ea a fost ridicată spre sfârşitul anilor 1700, începutul lui 1800…“, mărturisea istoricul Liviu Groza.

Pe la începutul lui 1800, locul numit „Pomul Verde” era cunoscut de locuitorii Caransebeșului ca „Poştalionul”, un han unde găseau loc de odihnă caii de poștă și vizitiii.

Peste un secol, hanul a fost modernizat, la parter deschizându-se restaurantul „Pomul Verde”, iar partea de sus a fost transformată în hotel. Restaurantul se întindea de la actuala Sală de jocuri, Casa de Cultură din Caransebeș, până la Banca Transilvania, inclusiv.

Cu ocazia unor lucrări pentru reabilitarea Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş au fost descoperite două dintre pivniţele celebrului local „Pomul Verde”, renumit nu doar pentru vechimea lui, dar şi datorită personalităţilor care i-au călcat pragul. Printre cei care au trecut pe aici i-aș aminti pe Liviu Rebreanu, Titu Maiorescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Filaret Musta, dr. Ioan Popasu.

Vara, pe terasa restaurantului se auzea muzică bună, iar la final de săptămână erau organizate baluri pentru tineri. Interpreți celebri precum Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreţia Ciobanu, Ion Luican, Alexandru Grozuţă, Rodica Bujor, Luţă Ioviţă, Emil Gavriş, Aurelia Fătu Răduţu etc. au cântat în acest cunoscut loc din Ținutul Gugulanilor.

Istoria locului numit „Pomul Verde“ e bogată, plină de amintiri, și cu siguranță va dăinui timpului.

Ion TURNEA