Lovit de ,,copita cerească”,


Mircea Dinescu şi-a lansat vinul şi poeziile de amor fără perdea, la Caransebeş

De Ziua Naţională a României, cunoscutul poet Mircea Dinescu şi-a lansat, la Galeria de Artă ,,Corneliu Baba” a Casei de Cultură din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, volumul şi CD-ul ,,Femeile din secolul trecut” şi a prezentat oferta lui de vin îmbuteliat în sticle pe a căror etichetă sunt inscripţionate versurile lui. Cartea ,,Femeile din secolul trecut” cuprinde 24 de poezii de dragoste şi reprezintă primul volum de versuri al autorului, editat după 20 de ani. ,,Am simţit, aşa, la bătrâneţe, că m-a lovit copita cerească şi am început să scriu texte explicite, poezii de amor fără perdea. Apoi am compus şi nouă cântece pe versurile mele şi iată ce-a ieşit!”, a spus Mircea Dinescu. (C. Senco)

Poetul Mircea Dinescu a lansat la Caransebeş, de Ziua Naţională a României, volumul şi CD-ul „Femei din secolul trecut” şi a prezentat oferta lui de vin îmbuteliat în sticle a căror etichetă a fost înlocuită cu versurile sale. „Caransebeşul este primul oraş, după Bucureşti, în care am decis să fac lansarea ofertelor mele, după care vor urma Lugojul, Aradul şi Timişoara. Am venit prima oară aici pentru că în oraşul dumneavoastră am câţiva prieteni vechi, alături de care, la întâlnirile noastre aproape lunare, mă simt foarte bine”, a precizat autorul. Volumul „Femei din secolul trecut” cuprinde 24 de poezii de dragoste şi reprezintă prima carte de versuri a autorului, după aproximativ 20 de ani. „Am simţit, aşa, la bătrâneţe, că m-a lovit copita cerească şi am început să scriu texte explicite, poezii de amor fără perdea. Apoi am compus şi nouă cântece pe versurile mele şi iată ce-a ieşit”, a mai spus Dinescu.

Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură, unde s-a desfăşurat evenimentul s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de persoane prezente, cărora, în stilul său caracteristic, Mircea Dinescu a şi interpretat câteva din piesele imprimate pe CD-ul. „Din cele nouă melodii, sunt câteva care nu pot fi interpretate decât într-un cadru mai intim”, a mai precizat, şugubăţ, autorul.

Poemele au fost scrise în perioada anilor 2004-2010, pe care poetul le-a adunat acum în volum, pentru că, aşa cum mărturisea, i s-a făcut dor de poezie… Şi, cu bine-cunoscuta-i autoironie, spunea că s-a gândit să-şi publice de pe-acum “poemele postume”. Sunt poezii inedite de dragoste, cu fior erotic la fel de inedit, amestecate cu altele din care se iţeşte un sentiment straniu al transcendenţei. Ultimul dintre poemele scrise de Mircea Dinescu este, de altfel, un colind cu o poveste specială, care se cheamă ,,Iisus nu crede în magi” şi pe care poetul l-a compus din amintirile unui colind auzit în urmă cu 30 de ani la Mogoşoaia, de la un prozator care trecuse prin închisoarea comunistă, şi din tăcerea şi întunericul unei seri când poetul trecea printr-un oraş de provincie, gol şi fără lumini la ferestre. ,,Nu-i lumină la fereastra nimănui/ numai cranii gălbejite de gutui/ şi trei magi uscaţi ca fânul strâns în pod/ dumicând covrigul spaimei de Irod/ mamă, mamă,/ unde-i viaţa s-o murim?/ mamă, mamă,/ unde-i moartea s-o trăim?”

Colindul, împreună cu alte opt poeme, au fost puse pe muzică şi înregistrate de poet. „Ideea nu e chiar nouă, pentru că de-a lungul timpului am mai încercat să-mi pun poezii pe muzică. Pe albumul, intitulat tot ,,Femeile din secolul trecut”, se amestecă ritmuri din cântece laice şi acest colind ce-i e drag poetului ce se declară“ obsedat de Iisus şi de amorurile de odinioară”… Veţi descoperi printre versurile lui Mircea Dinescu “poveşti” şi amoruri celebre ,,citite” în cheie personală, de la Veronica lui Eminescu, la iubita cea tânără a unui Cioran învins de senectute “O, moartea ca o tânără nemţoaică, urcând până-n mansarda lui Cioran,/ să-i spună mon petit, azi sunt a ta,/ iar el prinzând cireaşa c-o hoţoaică/ brusc descompus în ritm de frenc-can-can/ gustă din samagonul de pufoaică/ muiată-n mioritica hasna.”…

Împreună cu volumul de noi poezii, care conţine desene din seria Erotica Magna de Dan Erceanu, şi cu albumul cu cele nouă cântece pe versuri proprii, Mircea Dinescu şi-a prezentat şi oferta de patru soiuri de vin, producţie proprie, îmbuteliat în sticle personalizate. Aşadar, pe sticle de Tămâioasă Românească şi Merlot veţi descoperi… femei ,,din secolul trecut”, de la ,,Lili Marlene” la ,,Elodia”. „Etichetele” sticlelor sunt poeme. În încheierea manifestării de la Caransebeş, poetul a oferit câteva sute de autografe pe volumul şi pe sticlele de vin lansate.

Carmen SENCO