Peştere, satul luminos al comunei Constantin Daicoviciu


Peştere este un sat situat în partea de nord a judeţului Caraş-Severin, în Culoarul Timişului, la poalele vestice ale Munţilor Poiana Ruscă.

El aparţine teritorial şi administrativ de comuna Constantin Daicoviciu, situată în extremitatea nordică a judeţului, cu dezvoltare pe axa NE – SV,  pe raza de polarizare a municipiului Caransebeş, al doilea oraş ca mărime al judeţului. Comuna este compusă din şase sate: Constantin Daicoviciu (Căvaran) – reşedinţa localităţii, Zăgujeni, Prisaca, Mâtnicul Mare, Peştere şi Maciova. Această comună are suprafaţa administrativă totală de 13.022 ha, 4.633 ha suprafaţă agricolă, iar 8.389 ha includ fond forestier. Comuna este străbătută de Drumul European E 94 (Bucureşti – Timişoara – Belgrad), precum şi de Drumurile Judeţene 16 şi 19. Paralel cu Drumul European trece şi Magistrala feroviară Bucureşti – Timişoara. Suprafaţa totală ocupată de satul Peştere este de 169,78 ha, suprafaţa zonală a locuinţelor şi a grădinilor este de 49,52 % în raport cu comuna Constantin Daicoviciu, cea verde, dedicată sportului, este de 2%, suprafaţa de circulaţie rutieră este de 23,16 %, iar suprafaţă pentru circulaţia feroviară nu există.

Satul Peştere, o frumoasă aşezare înfiinţată pe o colină, îşi are hotarul peste dealuri cu livezi de pomi fructiferi şi la şes, până în hotarul satului Prisaca.

Sinova şi Valea Caprei sunt afluenţi ai râului Timiş ce mărginesc satul, Sinova înspre răsărit, iar Valea Caprei spre apus.

Localităţile vecine satului Peştere sunt Prisaca şi Mâtnicul Mare la sud, la răsărit se învecinează cu Maciova, la apus cu Căvăranul, numit ulterior Constantin Daicoviciu după numele istoricului Constantin Daicoviciu, iar în partea de nord limita satului Peştere este dată de dealurile piemontane ale Masivului Poiana Ruscă.

Faţă de municipiul Caransebeş, satul Peştere, situat pe malul drept al râului Timiş, se află la o distanţă de 20 km.

Spre localitatea Peştere se poate ajunge de pe Drumul European E 94, din dreptul localităţii Constantin Daicoviciu, pe drumul pietruit DJ 680. Peştere se află la o distanţă de aproximativ 3 km faţă de comuna Constantin Daicoviciu.

Alte trasee prin care se poate ajunge în frumoasa localitate montană Peştere se află între municipiul Caransebeş şi oraşul Oţelu Roşu, prin satele Obreja sau Iaz. Între comuna Obreja şi satul Peştere este o distanţă de aproximativ 8 km, iar traseul este următorul: Obreja – Ciuta – Maciova – Peştere. Între satul Iaz, ce aparţine teritorial de comuna Obreja, şi Peştere distanţa este de aproximativ 7 km, iar traseul este Iaz – Ciuta – Maciova – Peştere. Între localitatea Maciova şi Peştere este o distanţă de aproximativ 2 km.

Fiind aşezată într-un loc muntos, pe un teren înalt, localitatea Peştere are bucuria de a fi luminată de cea mai mirifică formă de relief, colina.

Ape limpezi răcoresc faţa colinei pe care se odihneşte satul Peştere, sat scăldat în păduri şi livezi. Pădurile adăpostesc copaci puternici ca oamenii locului, în timp ce livezile sunt împodobite de aroma viţei-de-vie sau a pomilor fructiferi precum cireşul, caisul, mărul, prunul, piersicul sau părul.

Relieful satului Peştere, ca de altfel al întregii comune Constantin Daicoviciu, este constituit în general din roci friabile, care favorizează o intensă eroziune, de aceea densitatea  fragmentării este mare.

Zona de luncă a comunei Constantin Daicoviciu, cu terasele Timişului, cuprinde un teren cu pantă lină spre râu, în general înierbat, cu gradul de fragmentare mult mai redus decât al zonei prezentate anterior. Pe malul drept al Timişului, terasa se termină spre luncă brusc. Pe malul stâng, terasele sunt extinse. În cadrul teraselor sunt cuprinse satele Mâtnicul Mare, Maciova şi Peştere, după cum am mai amintit.

Peştere, localitate mândră din Banat, se bucură de diversitatea formelor de relief. Aşezat pe o colină, formă de relief încântătoare, satul este străjuit de alte forme de relief măreţe, dealurile piemontane ale Masivului Poiana Ruscă.

Ion TURNEA