Peste 62 de milioane de euro pentru fermele mici și tinerii fermieri


Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunță lansarea sesiunilor de primire a solicitărilor de finanțare pentru tinerii fermieri și pentru dezvoltarea fermelor mici prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, începând de la 1 august.

Fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an prin Submăsurile 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt în valoare de 62,5 milioane de euro, iar intervalul de primire a cererilor de finanțare este cuprins între 1 august și 31 decembrie a.c., se arată într-un comunicat al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin.

Având în vedere că nevoia de fonduri europene este mult mai mare decât alocarea pe care o avem la dispoziție, am stabilit împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR praguri de calitate lunare, astfel încât să putem finanța cele mai bune proiecte. Dorim să prioritizăm acele planuri de afaceri care au șanse mari să se materializeze în investiții ce se pot dezvolta pe termen lung. Așa cum am afirmat și cu alte ocazii, lansăm în acest an ultimele apeluri de primire a proiectelor pentru tinerii fermieri și le recomand tuturor solicitanților să completeze cu atenție cererile de finanțare și, ulterior, să respecte cu strictețe planul de afaceri pentru care au primit finanțarea PNDR”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Alocarea financiară disponibilă tinerilor fermieri în sesiunea 2018, prin Submăsura 6.1, este de 11 milioane de euro. Primul prag de calitate lunar (aferent perioadei 1 – 31 august) este de 90 de puncte și scade treptat până la pragul minim de depunere de 25 de puncte, în intervalul 1 – 31 decembrie, cu încadrare în alocarea bugetară.

Fondurile alocate în sesiunea 2018 prin Submăsura 6.3 pentru investiții în dezvoltarea fermelor mici sunt în valoare de 51,5 milioane de euro. Pragul de calitate pentru prima etapă lunară (1 – 31 august 2018) este de 55 de puncte și scade până la pragul minim de 15 puncte, în perioada 1 – 31 decembrie.

Întocmirea cererilor de finanțare se realizează conform Ghidului solicitantului și a anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe www.afir.info, la secțiunea „Investiții PNDR”, iar depunerea documentației se realizează on-line, pe pagina oficială de internet a Agenției. Depunerea cererilor de finanțare se poate opri înainte de termenul-limită (31 decembrie), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii. În primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere și sesiunea rămâne deschisă chiar dacă suma alocată a fost epuizată, se mai arată în comunicat.

Geanina LUCA