În ultimele săptămâni, peste 50 de elevi de gimnaziu din comunitățile învecinate Munților Țarcu au celebrat Ziua Munților Țarcu printr-o serie de activități organizate în proiectul „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu – 2025”, desfășurat de Asociația Altitudine – Filiala Banat, cu sprijinul Fundației pentru Parteneriat și MOL România.
Copiii, sprijiniți de profesori și părinți, au organizat prezentări în școli și în comunitățile lor, au discutat despre natura și biodiversitatea Munților Țarcu, despre pădurile bătrâne și despre proiectul de reintroducere a zimbrilor în Armeniș. Elevii de la Liceul Teoretic „Sf. Dimitrie” din Teregova și de la școlile gimnaziale din Armeniș, Zăvoi, Glimboca și Măru au dus mai departe mesajul protecției naturii, implicând membri ai familiilor pentru a afla mai multe și a pune în valoare obiceiuri și tradiții din zonă, care încă se păstrează în familiile lor, ne-a informat Loredana Ştefănuţ, coordonator de proiect.
Ziua de sâmbătă, 24 mai, a reunit la Teregova peste 50 de copii care au împărtășit experiențele lor – interviuri cu bunici despre viața la stână, alimentația tradițională și portul popular, o expoziție cu obiecte de îmbrăcăminte decorate cu elemente lucrate manual și legende locale repovestite în grai popular.
Aceste experiențe au întărit legăturile între generații și au făcut copiii să înțeleagă valoarea identității culturale și cum aceasta poate contribui, alături de bogățiile naturale ale zonei la dezvoltarea durabilă a comunităților și pot fi valorizate oferind experiențe autentice pentru turiștii care vin în zonă.
Prin aceste activități, proiectul „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu – 2025” își propune să ofere copiilor experiențe prin care aceștia să învețe despre valorile naturale și culturale ale zonei, să inspire alți copii și comunitățile locale să protejeze și să valorifice responsabil patrimoniul natural și cultural al Munților Țarcu.
Asociația Altitudine – Filiala Banat organizează de 13 ani proiectul „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu”, o inițiativă educativă dedicată copiilor și adolescenților, menită să promoveze protecția mediului și dezvoltarea unui turism durabil în aria protejată. Ediția 2025 a proiectului se desfășoară cu finanțare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România.
Parteneri în implementarea acestui proiect sunt Liceul Teoretic Babel, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Zăvoi și Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” din Glimboca.
În ediţiile anterioare ale proiectului, peste 2.800 de elevi au participat la diferite activități – excursii, ateliere, concursuri și drumeții. 290 de elevi au participat la tabere Ranger Junior, iar 8 elevi au reprezentat România la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de Federația EUROPARC în parcuri naționale din Europa, ne-a mai spus Loredana Ștefănuț.
Bianca METEȘ