Pe urmele ,,Doinei Banatului” şi ale slujitorilor eiNicoleta Voica – floarea florilor bănăţene (II)

Personalitatea artistică a Nicoletei Voica este întregită şi de altă faţetă, aceea de creatoare de texte şi de linii melodice, atât pentru ea, cât şi pentru alţi interpreţi. Nicoleta este mândră de fiica ei, Andreea, căsătorită cu un mare şi talentat acordeonist timişorean, doctor în muzică, Deian Galetin, care a moştenit-o în ale cântecului. Deşi nu a împins-o niciodată spre cântec, auzind-o pentru prima dată pe Andreea cântând pe când avea 6-7 ani, la un spectacol la Reşiţa, pentru Nicoleta a fost o surpriză plăcută, descoperind că are voce. Mai târziu i-a înţeles ambiţia şi puterea de muncă, precum şi dorinţa de a avea personalitatea ei, pentru ca lumea să nu spună că o imită pe mama sa.

Dincolo de cuvânt şi melodie, Nicoleta Voica a adus în văzul miilor de spectatori şi telespectatori şi frumuseţea costumului autentic bănăţean. Colecţia sa personală conţine peste 40 de costume, majoritatea vechi de 80-100 de ani, pe acestea iubindu-le cel mai mult. Când poartă un astfel de costum, simte o povară frumoasă, dulce, dar şi o mai mare responsabilitate. Aşa cum mărturiseşte, nu ai voie să pângăreşti acest costum cu un cântec care are un text agramat, care nu spune nimic. Trebuie să respecţi costumul şi să te respecţi pe tine însuţi. Între costum şi cântec este o legătură, iar aceasta se simte mai ales la doină, care este cântecul reprezentativ al românilor. Cine nu doineşte, cântă degeaba. Străbunicul Nicoletei, moş Tie, îi spunea: ,,Puiule, tra-la-la cântă toată lumea. Cine doineşte, ala-i bănăţean de fală”. Cântecul doinit i-a adus cele mai mari satisfacţii, şi Nicoleta recunoaşte că doina a făcut-o, de fapt, să fie artistă.

Pe Nicoleta am ajuns să o cunoaştem şi ca prezentatoare TV. Ea s-a autodepăşit, fiind parcă acel gen de persoană care face lucrurile la superlativ şi este pricepută la toate. A fost angajată cu contract la postul Romantica, unde a prezentat două emisiuni, un matinal difuzat de luni până vineri şi un album intitulat ,,Duminica prietenilor”, contract pe care-l are şi în prezent.

Când vorbeşti însă de muzică şi de interpreţii săi, Nicoleta Voica nu omite să amintească despre acei colegi dragi cu care a cântat sau a colaborat în anumite ocazii: Maria Ciobanu, Gheorghe Turda, Petrică Mâţu Stoian, Floarea Calotă, Constantin Enceanu, Nelu Ploieşteanu, Mioara Velicu, Elisabeta Turcu, Nineta Popa, Maria Ghinea, Ion Ghiţulescu, Mirabela Dauer, Stela Popescu, regreatat de acum Mădălina Manole etc. Iar artiştii preferaţi ai Nicoletei sunt cei adevăraţi, cei care într-adevăr CÂNTĂ. Nu a iubit niciodată playback-ul, i-a iubit pe cei ce au cântat. Soliştii dăruiţi au rezistat peste vreme. O iubeşte pe Maria Ciobanu, o adevărată privighetoare a cântecului românesc, care a ştiut să ne lase adevărate comori. Sofia Vicoveanca, pe care o iubeşte şi a respectat-o mereu pentru marea curăţenie în cântec şi pentru autenticitate, pentru faptul că nu a uitat de unde a plecat. Aceleaşi cuvinte le spune şi despre doinitorul nostru, Achim Nica. Ce e bun rămâne, pentru că, nu-i aşa?, câte perle nu ne-au rămas de la marii noştri cântăreţi? Artiştii nu mor niciodată, ei trăiesc în operele lor. Nu omite să vorbească de bine şi este mândră de cele două municipii, Caransebeş şi Reşiţa, unde este şi ,,Cetăţean de Onoare”.

Nicoleta Voica îşi împarte timpul pe care-l are la dispoziţie între muzică şi elegantul magazin ,,Exclusive NV” din Timişoara (etaj Mol), un magazin super, cu rochii de seară unicat, din Franţa, Olanda, Germania, Statele Unite ale Americii. Nicoletei nu îi e frică de bătrâneţe. Spune că vrea să trăiască atâta timp cât poate să cânte, şi vrea să cânte cât trăieşte. Sufletul ei cântă tot timpul! Cântă în casă, în maşină, peste tot. Despre Nicoleta Voica şi activitatea ei s-ar putea scrie romane… Eu însă închei prin a spune că Nicoleta Voica este o fire ambiţioasă, puternică şi plină de vivacitate, care impresionează prin simpla ei apariţie. Nicoleta este o solistă pentru care viaţa a fost şi este un adevărat tur de forţă şi care a făcut faţă cu succes celor mai mari provocări ale destinului. Nicoleta şi-a câştigat, prin talentul şi dăruirea sa, un loc de frunte printre stelele muzicii populare româneşti.