Pe relaţia Caransebeş – Arad, trenul va circula cu 160 de kilometri pe oră!În şedinţa de săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timişoara – Arad”, lucrare de utilitate publică de interes național.
Conform acestei hotărâri, finanţarea obiectivului se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Aşa cum am mai scris în ziarul nostru, lucrările de modernizare a căii ferate pe ruta Arad – Timişoara – Caransebeş au fost împărţite în patru loturi, investiţia va costa în total aproximativ 8 miliarde de lei, iar la final durata de deplasare cu trenul se va înjumătăţi, urmând ca viteza maximă de circulaţie să crească.
Reprezentanţi ai CFR au arătat că modernizarea presupune inclusiv dublarea liniei, care în mare parte din traseu este simplă.
Viteza comercială va creşte la o medie de 125 km/h, faţă de 59 km/h în prezent, şi va putea fi atinsă o viteză maximă, pe noua cale ferată, de 160 km/h.
Conform prezentărilor făcute de autorităţi, durata de parcurgere a distanţei dintre Arad şi Timişoara va scădea la 28 de minute, faţă de peste 60 de minute în prezent, iar între Arad şi Caransebeş va ajunge la 77 de minute, faţă de 153 de minute în prezent.
Proiectul este împărţit în patru loturi, pe cele două dintre Arad şi Timişoara lucrările urmând să coste aproape 4 miliarde de lei. La o sumă similară se va ridica costul modernizării pe celelalte două loturi până la Caransebeş.
Autorităţile estimează că lucrările vor fi finalizate peste trei ani. (B. Meteş)