În Parcul Dragalina s-a auzit de 300 de ori „Căzut la datorie!”


Vineri, 26 august, la statuia Generalului Ioan Dragalina, din Parcul central al municipiului, a avut loc o ceremonie de comemorare a militarilor care au căzut la datorie în Primul Război Mondial şi care au plecat pe front, exact acum 100 de ani, din zona Caransebeşului.

După oficierea unui Te Deum, de către un sobor de preoţi avându-l în frunte pe pr. Liviu Mihai Drăgan, Protopopul Caransebeşului, a luat cuvântul mr. Adrian Popa, reprezentantul Garnizoanei municipiului. „Ministerul Apărării Naţionale organizează pentru prima dată, în memoria ostaşilor care şi-au jertfit viaţa pentru Ţară în Primul Război Mondial, o activitate intitulată «Pomenirea Eroilor. Apelul Solemn», acţiune care se desfăşoară simultan în toate garnizoanele. De la Serviciul Istoric al Armatei ni s-a comunicat o listă a acestor eroi. România întregită are ca fundament sângele acestor militari, care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri. Să-i pomenim, aşadar, pe cei care au murit pentru Ţară, şi fie ca numele să le rămână nepieritor!”.

După ce ofiţerul dat citire listei cu numele celor 300 de eroi din zona Caransebeşului, de fiecare dată Garda de onoare răspunzând „Căzut la datorie!”, au depus coroane de flori şi candele la statuia Generalului Ioan Dragalina, el însuşi căzut pe câmpul de luptă în acel nemilos an 1916, reprezentanţii Garnizoanei Caransebeş, ai Inspectoratului de Poliţie al municipiului, ai Primăriei, ai Episcopiei Caransebeş, ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, ai Partidului Naţional Liberal, ai Partidului Social Democrat, ai Partidului Mişcarea Populară, precum şi ai Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş.

Organizatorii evenimentului au fost Garnizoana Caransebeş, Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”.

Bogdan NAUM