Pădurea Caransebeşului rămâne la Păltiniş


Chiar în deschiderea şedinţei ordinare de joi, 20 decembrie 2018, a Consiliului Local Caransebeş, primarul Felix Borcean a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind asocierea municipiului, cu o suprafaţă de 353 ha de pădure, cu comunele Caraşova, Forotic, Goruia, Lăpuşnicu Mare, Slatina-Timiş, Ticvaniu Mare şi cu oraşul Reşiţa, în vederea gospodăririi şi administrării pădurilor în regim silvic, pe principiul eficienţei economice, şi aprobarea Regulamentului activităţii de administrare a pădurilor în regim silvic pentru „Ocolul Silvic Banatul Montan” Regie Autonomă.

Conform proiectului de hotărâre, pentru înscrierea în Asociaţie, contribuţia fiecărei localităţi ar fi fost de 15 euro/ha, respectiv 24.675 de lei pentru municipiul Caransebeş. La momentul când Felix Borcean a iniţiat proiectul de hotărâre, Caransebeşul avea încheiat un contract cu Direcţia Silvică Caraş-Severin, prin Ocolul Silvic Păltiniş, act care expira la 31 decembrie anul trecut.

Noua structură la care voia să adere municipiul asigura finanţarea lucrărilor necesare în vederea gospodăririi raţionale a fondului forestier administrat, asigura diverse instituţii şi populaţia cu lemn de foc necesar, atât din fondul forestier proprietate publică şi privată a Primăriei, cât şi din afara fondului forestier, iar preţul lemnului de foc valorificat către populaţie ar fi fost cu până la 25 la sută mai mic decât preţul de pe piaţa pentru acest produs. În cazul în care suprafaţa de pe care s-ar fi exploadat masa lemnoasă era mai mică de 600 ha, cum este cazul Caransebeşului, taxa de administrare ar fi scăzut proporţional cu suprafaţa cantonului. De menţionat faptul că, în 2018, Caransebeşul a plătit Ocolului Silvic Păltiniş, doar pentru administrare, fără tăieri şi exploatare, suma de 67.068 de lei, respectiv 14.423 de euro.

Întrebat de ce a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei, primarul Felix Borcean a declarat că a procedat astfel deoarece, neavând suficiente date tehnico-economice legate de înfiinţarea noului ocol silvic şi alăturarea UAT Caransebeş la acest demers, a considerat că nu este momentul să-l mai menţină, astfel că, din 2019, va fi prelungit contractul existent cu Ocolul Silvic Păltiniş, până la apariţia unor date economice certe, care să determine legislativul local să demareze procedura de alipire la „Ocolul Silvic Banatul Montan” Regie Autonomă.

„Sunt destul de multe primării care deja s-au alăturat acestui colos silvic şi asta mă făcea să cred că, fiind şi multe unităţi administrativ-teritoriale, fără a mai ţine cont că sunt şi primării PSD, şi PNL, deci este un amalgam, am considerat, la momentul respectiv, că ar fi oportună şi alipirea Caransebeşului la acest Ocol. Părerile contradictorii ne-au făcut, însă, să continuăm alături de Ocolul Silvic Păltiniş până la limpezirea apelor”, a mai spus primarul municipiului.

Felix Borcean a adăugat că afilierea la această Asociaţie ar fi făcut ca, în 2019, costurile să fie ceva mai mari, dar, în anii următori, ele s-ar fi redus şi chiar s-ar fi amortizat.

Bogdan NAUM