Oţelu Roşu, fratele Bisericii Albe


Ca urmare a proiectului iniţiat de administraţia din Oţelu Roşu, de a se înfrăţi cu oraşul Biserica Albă, o delegaţie din Serbia, condusă de primarul acestei localităţi, Zelijko Crnogorac, şi din care au mai făcut parteNenad Jivanovici, preşedintele Consiliului Municipal, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice din zonă, s-a aflat recent în Banat. Oaspetele şi Luca Mălăiescu, edilul-şef al capitalei Văii Bistrei, au discutat despre accesarea unor proiecte cu finanţare europeană, care să facă posibilă construirea în cele două oraşe a unor spaţii de agrement şi săli de sport.

În acest sens, primele două obiective ar fi ridicarea unei săli de sport la Biserica Albă şi construirea unui teren de fotbal la Oţelu Roşu. ,,Din păcate, până la ora actuală oraşul nostru nu s-a înfrăţit cu niciun oraş din Europa. Suntem la prima tentativă de genul acesta şi sper să o finalizăm cât mai repede, mai ales că, spre satisfacţia mea, am întâlnit în Serbia, la Biserica Albă, o conducere a adiministraţiei locale deosebită, nişte oameni minunaţi”, a declarat primarul Luca Mălăiescu.

„Derulăm deja diverse proiecte transfrontaliere cu alte localităţi româneşti, am stabilit o relaţie şi am început demersurile pentru înfrăţire şi cu oraşul Oraviţa, suntem deschişi spre astfel de cooperări. Noi, la Biserica Albă, avem un festival annual, Carnavalul Florilor. Suntem convinşi că anul viitor la Carnaval va fi prezentă şi o delegaţie de la Oţelu Roşu“, a afirmat, la rândul său, primarul din Biserica Albă, Zelijko Crnogorac. 

La Biserica Albă trăieşte o numeroasă comunitate românească, cei de aici fiind oarecum favorizaţi de politica minorităţilor promovată de Belgrad şi au o serie de drepturi în conformitate cu normele europene ce privesc minorităţile. Numărul mare al românilor de aici, precum şi drepturile de care se bucură aceştia sunt un argument important, susţin reprezentanţii politici din Belgrad, cu privire la aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

Mădălina DOMAN