„Orice plan serios pentru dezvoltarea unui oraş începe şi se termină cu oamenii”



Caransebeșul are obligația să devină, cât mai repede, un oraș incluziv, în care toți cetățenii, care participă la viața comunității, să se simtă ACASĂ – consideră Andra Pleșa, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al municipiului Caransebeș.
Astăzi, acolo unde există, infrastructura pietonală din Caransebeș, spune Andra Pleșa, este absolut impracticabilă, excepție făcând doar centrul municipiului. „Practic, trotuarele și-au pierdut funcția de bază pe care trebuie s-o deservească: deplasarea, în siguranță, a tuturor categoriilor de utilizatori, inclusiv a persoanelor cu dizabilități. În 2020, aleile pietonale din Caransebeș sunt pline cu denivelări, gropi, capcane sau rampe prea abrupte. Securitatea și integritatea fizică a cetățenilor este pusă în pericol, în special pe timp de noapte. Este evident că, și la acest capitol, actuala administrație a eșuat într-un mod lamentabil”, este de părere candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Caransebeș, Andra Pleșa.
Soluții pentru ieșirea urgentă din impas, există. Și țin doar de voință și de interes pentru comunitate: „În centrul oricărei politici administrative, trebuie să fie cetățeanul și nevoile comunității. Orice plan serios pentru dezvoltarea unui oraş începe şi se termină cu oamenii. Nu cred că uniformizarea trotuarelor și a căilor de acces este un lucru chiar atât de greu de realizat, dacă îți pasă de semenii tăi. Administrația trebuie să înțeleagă că aleile trebuie să fie practicabile, funcționale și accesibile pentru toate categoriile sociale: persoane cu mobilitate redusă, oameni în vârstă, femei gravide, părinți cu cărucioare, bicicliști etc.”, afirmă Andra Pleșa.
De departe, cele mai dezavantajate categorii sociale, care simt lipsa aleilor pietonale practicabile, sunt persoanele cu mobilitate redusă sau nevăzătorii. „Nici până astăzi, administrația locală nu s-a preocupat să asigure dreptul la accesibilitate și la o viață decentă pentru aceste categorii de persoane. Practic, un trotuar civilizat, fără gropi și capcane, ar fi un bun exerciţiu al oricărui edil pentru a arată că îi pasă de comunitatea în care trăiește și care l-a ales. Închipuiți-vă ce ar însemna ca toți caransebeşenii să meargă, fără frică, pe un trotuar civilizat și să-și poată privi semenii în ochi, nu să fie mereu atenți la picioare, ca nu care cumva să se împiedice sau, mai rău, să ajungă prin spital. Asta e normalitatea! E lucrul firesc! Nu să facem slalom, pe trotuare, printre gropi, mașini și un mobilier stradal amplasat necorespunzător”, consideră candidatul PNL pentru fotoliul de primar al municipiului Caransebeș.
În final, Andra Pleșa, singurul candidat cu șanse reale la Primăria Caransebeș, a spus că, împreună cu echipa propusă pentru Consiliul Local, a identificat soluțiile pentru rectificarea acestei nedreptăți sociale pe care, cu ajutorul oamenilor, le va implementa, imediat după data de 27 septembrie. „Vom demonstra că se poate și în Caransebeș! Totul ține doar de voință și de implicare. Oamenii s-au săturat de scuze și de văicăreli”, a conchis Andra Pleșa. (PE)