O Zi Naţională cât toate zilele, la Caransebeş


Pentru prima oară, programul pe care Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru” Caransebeş l-au organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României a debutat joi, 30 noiembrie, la Cinematograful „Luna”, cu proiecţia filmelor „Sus ancora! Elias și secretul din Marele Port”, „Santa Swap”, „Aniversarea” şi „Amant dublu”, toate bucurându-se de mare succes la publicul gugulan.

Aceleaşi filme au rulat şi vineri, 1 Decembrie. Festivităţile prin care a fost sărbătorită, propriu-zis, Ziua Naţională au început la ora 12, în Piaţa Revoluţiei din faţa Primăriei, cu un Te Deum oficiat de arh. Constantin Timiş, părinte vicar eparhial la Episcopia Caransebeşului, care a dat citire şi mesajului adresat cu acest prilej de episcopul Lucian Mic, după care a vorbit lt.-col. Sorin Avram, comandantul Garnizoanei. „Acum 99 de ani, la 1 Decembrie, ulterior sacrificiului de sânge al Armatei Române şi al militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru eliberarea tuturor pământurilor româneşti, aşadar la 1 Decembrie 1918, delegaţii regiunilor istorice s-au adunat şi au avut curajul, în Sala Unirii din Alba Iulia, prin vocea lui Vasile Goldiş, să declare unirea, într-o singură ţară, a celor trei regiuni istorice româneşti. Acum 99 de ani, în prima zi a lunii în care Dumnezeu a lăsat să se nască pe Fiul Său, Mântuitorul nostru, El şi-a întors faţa luminoasă şi a binecuvântat, la 1 Decembrie 1918, naşterea naţiunii române. Suntem bucuroşi că este doar o aniversare premergătoare Centenarului Unirii, pe care îl vom sărbători anul viitor, sper eu cu mai mulţi militari şi mai multă tehnică modernă. La Mulţi Ani, România, La Mulţi Ani, Popor Român, oriunde te-ai afla!”.

Iată, suntem martorii istoriei în mişcare, se împlinesc, astăzi, 99 de ani şi ne îndreptăm cu paşi repezi spre anul Centenarului Unirii. Suntem mândri că suntem contemporani cu aceste evenimente şi, de obicei, la aceste manifestări devenim mai serioşi, mai responsabili, mai atenţi unii cu alţi. Eu sunt o fire mai veselă, de aceea vă îndemn ca astăzi, în ciuda solemnităţii acestui moment, să fiţi bucuroşi, să fiţi veseli, să petreceţi, ca şi cum ne-am sărbători ziua fiecăruia dintre noi, pentru că noi toţi suntem români. Vă urez să aveţi sărbători fericite şi vă zic La Mulţi Ani, Români, La Mulţi Ani, România, La Mulţi Ani, Caransebeş!”, a spus primarul municipiului, Felix Borcean.

Cu acest prilej, edilul a înmânat diploma şi placheta de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş” atletei Liliana Dragomir (fostă Danci), jucătoarei de tenis de câmp Patricia Ţig, precum şi căpitanului Cosmin Ilie, comandantul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, care, de asemenea, a obţinut rezultate meritorii la concursurile sportive la care a participat. Acelaşi titlu le-a fost acordat şi căpitanului Dănuţ Nicola, care a fost rănit în timpul unei misiuni în Irak, precum şi judokanei Loredana Ohâi, însă cei doi nu au putut fi prezenţi la ceremonie.

După aceste momente, toţi cei prezenţi au depus flori la Crucea Identității și Demnității Naționale, apoi cele câteva sute de caransebeşeni au făcut un culoar, asistând la parada militară care s-a desfăşurat pe sub Arcul Unităţii Spiritual-Creştine. De la ora 13, în Piaţa „Gen. Ioan Dragalina”, organizatorii au oferit tradiţionala masă cu fasole şi cârnaţi, nu mai puţin de 1.500 de porţii, urmată de spectacolul folcloric cu Ansamblul „Doina Banatului” și invitații săi – Ioan Alexandrescu, Alin Olan, Daniela Văcărescu, Maria-Anesia Rusnac, Maria Hurduzeu, Ionela Bădălan, Adela Jurchescu, Adelina Roşca, Roxana Toader, Sandra Lăzărescu, precum şi cele două formaţii de dansuri.

Tot la amiază, în Sala de cenaclu a Casei de Cultură „George Suru” a avut loc lansarea cărţii „Monografia Caransebeşului – Preistoria (aprox. 40.000 – 650 î.Hr.)”, a profesorului Sorin Petrescu, la manifestare luând parte scriitori, cadre didactice, muzeografi, istorici, reprezentanţi ai administraţiei publice, dar şi prieteni ai autorului.

De la ora 18, sala de spectacole a Casei de cultură a găzduit o Seară lirică în cadrul căreia s-a desfăşurat spectacolul intitulat „La mulți ani, România!”, cu participarea soliștilor Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Tot vineri, în municipiu a fost aprins iluminatul ornamental care va împodobi oraşul cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă.

Sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 19, sub genericul „Teatru în zi de sărbătoare”, Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu a prezentat la Casa de cultură comedia „Trei frați gemeni venețieni”, de A. Mattiuzz Collato, regia Mircea Crețu.

Duminică, 3 decembrie, de la ora 12, tot la Casa de Cultură „George Suru” a avut loc spectacolul pentru copii „Apolodor”, regia Virginia Vasilache, iar de la ora 18.30, „Omul care aduce ploaia”, de Richard Nash, regia Cosmin Crețu.

Bianca METEŞ