O bucăţică din Trenul Regal va rămâne la Caransebeş


În ultima şedinţă de Consiliu local, aleşii municipiului au luat în discuţie şi au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind asocierea Primăriei Caransebeş cu Compania Naţională Căile Ferate „CFR” SA – Regionala Timişoara. Parteneriatul are ca scop realizarea unui complex expoziţional în care vor fi două locomotive construite în prima jumătate a secolului trecut şi un vagon de epocă ce făcea parte din Trenul Regal „Ferdinand”, care în prezent este inclus în Patrimoniul naţional.

Ni s-a aprobat preluarea vagonului de la un depou din zona Petroşani. Una dintre locomotive este cea care se află în conservare în Depoul Caransebeş şi care a fost adusă în municipiu anul trecut, ea fiind deja restaurată şi pregătită pentru a fi amplasată în acest pavilion expoziţional”, a spus primarul Marcel Vela.

În baza acestei asocieri, Primăria Caransebeş va amenaja edilitar şi peisagistic terenul pe care îl pune la dispoziţie Compania Naţională Căile Ferate „CFR” SA, situat pe Calea Timişoarei, între gară şi Calea Vârşeţului, la intersecţia cu drumul care duce spre Reşiţa.

Sperăm ca această zonă să fie una atractivă din punct de vedere turistic şi una simbolică pentru feroviarii din Banat şi Caransebeş, iar cele trei exponate care fac parte din Patrimoniul naţional să fie vizitate şi admirate de toţi cei care apreciază astfel de lucruri care ţin de trecut, obiecte care reprezintă istoria şi evoluţia transporturilor în România”, a mai spus Marcel Vela.

Locomotiva cu abur în cauză este una cu ecartament normal, are seria 150.1121 şi este clasată ca „Tezaur” în Patrimoniul Cultural Naţional. Ea a fost construită în anul 1944, la Uzinele cehoslovace Skoda-Plzen, şi a fost destinată Armatelor germane din Al Doilea Război Mondial, care luptau pe Frontul de Est. Când Frontul de la Iaşi a fost rupt, nemţii s-au retras în degringoladă, astfel că ea fost considerată captură de război de către ruşi, care au încercat să o ducă în Uniunea Sovietică. Ecartamentul căilor ferate ruseşti fiind însă diferit de cel european, 23 de locomotive au fost întoarse de la graniţă şi au ajuns la Iaşi, unde au fost supuse unor reparaţii la Uzina „Nicolina”, în anii 1956-1957. În perioada comunistă, locomotiva a funcţionat la Depoul din Petroşani, unde a parcurs peste 600.000 de km, fiind scoasă din uz în anul 1972.

De atunci, locomotiva a stat sub cerul liber în Remiza Subcetate, fără nicio întrebuinţare, iar în urmă cu trei a fost transportată la Jimbolia, unde ar fi trebuit să fie întreţinută şi protejată, urmând să ajungă un exponat într-un muzeu de profil. Apoi, ea a fost garată pe o linie moartă lângă gara din Jimbolia şi abandonată, ajungând astfel într-o stare avansată de degradare, pentru ca anul trecut locomotiva să fie adusă de administraţia locală la Caransebeş.

Sonia BERGER