Noua Sală de spectacole a Casei de Cultură, un lăcaş de legendă


La Caransebeş a avut loc vineri, 30 noiembrie, un eveniment cultural de amploare, aşteptat de localnici de foarte mulţi ani. Este voba despre inaugurarea Sălii de spectacole a Casei de Cultură, proaspăt renovată şi modernizată din fonduri ce provin în exclusivitate de la bugetul local.

„În această seară e un moment important, pentru că suntem la un capăt de drum. Un drum, cu cât este mai anevoios, cu atât te mobilizează mai mult şi cred că reuşita este mai valoroasă. Când am venit la conducerea Primăriei, acum 8 ani, prima expresie pe care am auzit-o printre colegii mei a fost: nu avem bani la Primărie, avem datorii şi nu avem bani la buget. Din banii mei am cumpărat atunci 10 saci cu var şi am vopsit bordurile din oraş. Am spus apoi că dacă dorim să schimbăm Caransebeşul, să transformăm oraşul, putem reuşi chiar dacă nu avem bani. Banii au să vină pe parcurs. La început a fost o dorinţă de a avea o Casă de cultură, mai apoi această dorinţă s-a transformat într-o ambiţie. Atunci aveam o Casă de cultură căpuşată, la parterul căreia se vindea hârtie igienică, ocupată în mod eronat de agenţi economici, mai aveam fundaţiile aflate în imediata apropiere a Muzeului şi mai aveam Cinematograful Tineretului, care era proprietatea Întreprinderii Cinematografice. Când dl Iorgulescu era ministrul Culturii, a cedat cinematografele, primăriilor, şi ne-am gândit că putem avea o sală de spectacole. Apoi Sindicatele au contestat Hotărârea de Guvern. În acest context am început negocierile cu cei care ocupaau spaţiile Casei de Cultură. Unii au înţeles că aici e vorba de interes public şi au renunţat, şi acestora vreau să le mulţumesc. Mai mulţumesc Muzeului, Episcopiei şi Cercului Militar pentru că, în această perioadă, au fost gazde bune pentru evenimente culturale. Era nevoie, la Caransebeş, de o asemenea sală de spectacole şi, încet, încet, cu fonduri de la bugetul local, am ajuns aici.”, a spus, în deschiderea manifestării, primarul Marcel Vela, care a ţinut să mulţumească constructorului şi directorului instituţiei, dr. Ioan Cojocariu.

În cuvântul său, Ioan Cojocariu a precizat că, pe lângă multe alte obiective realizate, acesta este unul dinre cele mai dragi sufletului său. „Acest lăcaş are toate ingredientele pentru a trece în legendă, deoarece, ca şi marii fondatori de religii, s-a născut din umilinţă. Există un film pe Infocaransebeş, pe care-l puteţi viziona, să vedeţi de unde s-a născut acest prunc. După care a trebuit un sacrificiu uman. Ne-au murit doi muncitori dintre cei cu care am pornit la drum. După care trebuiau apostolii: a venit dl Dorohoi, un om sensibil, care iniţial a pierdut licitaţia pe care apoi a contestat-o şi a câştigat-o, pe urmă arhitectul, care s-a îmbolnăvit. Am avut norocul unul sfătuitor atunci, în persoana directorului Teatrului de Vest din Reşiţa, dl Nicolae Vlădulescu, alături de care am făcut tot ce vedeţi aici. Acum mă apucă alte griji: cum pot eu să aduc în sală publicul care n-a mai fost aici de 25 de ani?”, a mai spus Cojocariu.

Participant la eveniment, copreşedintele USL, Ion Mocioalcă, a declarat că are trei mesaje scurte: „Unul este pentru caransebeşenii mei dragi, cărora le cer scuze că nu candidez în Colegiul 2. Vreau să vă spun că cei doi buni prieteni ai mei, Marcel Vela şi Sorin Frunzăverde, au luat decizia cea mai bună aducând aici să candideze, la noi acasă, pe Dan Tocuţ şi Iosif Secăşan, care, din punctul meu de vedere, chiar sunt cei mai buni!”, a afirmat Ion Mocioalcă.

La rândul lui, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi vicepreşentele PNL, a remarcat că inaugurarea Sălii de spectacole în ziua Sfântului Andrei şi în pre-ziua sărbătoririi Zilei Naţionale dobândeşte valenţe deosebite.

Manifestarea culturală a continuat cu un concert extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a Filarmoniii „Banatul” din Timişoara, dirijată de Radu Popa, care a prezentat, spre satisfacţia publicului present, un program ce a cuprins arii de mare popularitate din creaţiile lui Strauss, Morricone, Chaplin, Grieg şi Mozart.

Mai multe despre acest eveniment, în ediţia tipărită a ziaruilui, care va apărea joi, 6 decembrie.

Carmen SENCO