Caransebeşul, batalion disciplinar?


La mijlocul lunii trecute, mai mulţi lucrători ai Poliţiei Municipiului Reşiţa au fost luaţi în vizor pentru că aveau legături nefireşti cu interlopii din Dealul Crucii, aceiaşi care, în aprilie, au iscat un scandal extrem de mediatizat la vremea respectivă, soldat cu răniţi, o persoană înjunghiată, geamuri sparte şi mai multe reţineri, printre suspecţi numărându-se şi comandantul Poliţiei Municipiului Reşiţa, comisarul-şef Cornel Băjău.
După descinderile efectuate de mascaţi la locuinţa unui interlop din Dealul Crucii, organele de anchetă au ridicat mai multe bunuri, printre care şi unităţi de calculatoare, în care au fost găsite zeci de fotografii compromiţătoare, care îl înfăţişau pe Cornel Băjău chefuind împreună cu Şafar Komnyes Ocsi, considerat capul reţelei de interlopi din Dealul Crucii. Comisarul-şef a fost judecat în Consiliul de Disciplină constituit la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, pentru abateri pe linie profesională şi comportament necorespunzător în compania unor persoane certate cu legea, unele fiind în prezent arestate. În respectiva şedinţă, s-a propus, şi a fost adoptată cu majoritate de voturi, hotărârea sancţionării comisarului-şef Cornel Băjău cu „trecerea într-o funcţie inferioară, până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut”.
În replică, fostul commandant al Poliţiei Reşiţa a depus o contestaţie la actul întocmit pentru aplicarea sancţiunii împotriva sa, aceasta urmând să fie analizată şi soluţionată la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Până atunci, însă, Cornel Băjău a fost delegat, pe timp de 60 de zile, pe o funcţie inferioară, de execuţie, din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor de la Poliţia Municipiului Caransebeş.
Având în vedere că, în ultimul timp, mai multe personae care au deţinut funcţii de conducere, în diferite instituţii, la Reşiţa, au fost mutate la Caransebeş, i-am solicitat un punct de vedere primarului municipiului, Marcel Vela. „Noi, gugulanii, suntem oameni ospitalieri şi îi primim pe toţi, de la oameni fără adăpost la poliţişti. Deşi am impresia că la noi e Guyana Franceză, nu cred că e un lucru rău că sunt trimişi la Caransebeş, pentru că aici aerul e curat. În plus, Catedrala Episcopală este tot în Caransebeş, aşa că oamenii devin mai credincioşi”.
Sonia BERGER