Noapte albă la Muzeul caransebeșean


De sâmbătă după-amiază, de la ora 18, până duminică-dimineață la ora 05, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit manifestarea intitulată generic Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ajuns la cea de-a XII-a ediţie. Această acțiune culturală de mare amploare s-a desfăşurat atât la nivel naţional, cât şi internaţional, la eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.

Anul acesta, sub egida Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, s-a realizat un circuit expozițional care a cuprins expozițiile Casa pădurarului de la Marga și expoziția itinerantă Eros și sexualitate în Dacia Romană, cu o tematică exotică, înfățișând publicului piese deosebite descoperite în Dacia Romană, scopul acesteia fiind acela de a arăta tendințele sculpturale în perioada romană și de a înfățișa publicului natura umană a zeităților din panteonul greco-roman, dar în același timp și reprezentarea idealului uman suprem, prin expresia nudității divine. Cea de a treia expoziție – Generalul Ioan Dragalina – a prezentat publicului documente și obiecte personale ale Eroului de la Jiu, născut în Caransebeș, care a luptat pentru unitatea națională a tuturor românilor, fiind în fruntea Armatei I Române și reușind să oprească ofensiva germano-austro-ungară în țara noastră. Totodată, expoziția marchează împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Rolul acestui circuit muzeal, la care au participat aproximativ 1.000 de caransebeșeni, de la elevi și studenți, la pensionari, cu toții pasionați de istorie și cultură, conduși în tainele trecutului de specialiști din cadrul instituției-gazdă, a fost acela de a face cunoscută istoria specifică Banatului de Munte din perioada Antichității, până în prezent.

Atmosfera a fost completată cu muzică de toate genurile şi de tradiţionalii Mici de Deva.

Organizatorii acestui eveniment au fost Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, și al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Bianca METEȘ